"Farma-industrie werkt terugbetaling test tegen die aantoont of chemotherapie nodig is"

20 februari 2019
Borstkankerpatiënte Veerle Van den Wyngaert bond de kat de bel aan Bij Debecker
De MammaPrint is een test die bepaalt of patiënten chemotherapie nodig hebben. Maar deze test van 3000 euro wordt niet terugbetaald. Daarom kiezen veel vrouwen voor chemo, zonder te weten of het wel werkt voor hen... Dit is het verhaal van Veerle.

Jaarlijks hebben in ons land 600 borstkankerpatiënten nood aan de MammaPrint. Dat is een test die bepaalt of de patiënten chemotherapie nodig hebben voor hun genezing. Probleem: de print van 3.000 euro wordt momenteel niet terugbetaald. Veel vrouwen kunnen dat niet betalen en kiezen bijgevolg ervoor om chemotherapie te nemen, zonder dat ze eigenlijk weten of die therapie wel werkt voor hen.

Spaghettislag financiert de test

Het is borstkankerpatiënte Veerle Van den Wyngaert die de kat aan de bel bond 'Bij Debecker'. "Ik snap niet waarom de test van 3.000 euro niet wordt terugbetaald. Een chemokuur kost de overheid meer dan 30.000 euro, dat is 10 keer zoveel, vertelt Veerle.

"Zelf kon ik de test moeilijk betalen. Ik heb overal rondgebeld of er nergens een terugbetaling mogelijk was. Uiteindelijk zei mijn verzekeraar: organiseer een spaghettislag of een crowdfunding om de test te kunnen betalen." Om de overheid wakker te schudden, is Veerle met een online petitie gestart.

Mijn verzekeraar zei: organiseer een spaghettislag of een crowdfunding om de test te kunnen betalen

De MammaPrint bepaalt dus het risico op herval bij borstkankerpatiënten. Enkel indien patiënten een hoge kans op herval hebben, krijgen ze een chemokuur voorgesteld. Dit is zo voor de helft van de patiënten. Voor de andere helft is chemotherapie niet nodig. Toch opteren de meeste vrouwen voor een schadelijke chemokuur, omdat ze de test van 3.000 euro niet kunnen betalen vertelt Van den Wyngaert.

"Chemokuur is veel winstgevender"

In Nederland wordt de print wel al terugbetaald. "Maar in ons land werkt het systeem van terugbetaling op een verkeerde manier," vertelt professor Jaak Janssens van de Universiteit Hasselt. "Experten uit de medische sector beslissen samen met de farmaceutische industrie over terugbetaling. En die industrie heeft ook economische belangen. Een chemokuur is voor de industrie veel winstgevender dan een test."

De farmaceutische industrie heeft ook economische belangen

"Als arts leer je ermee leven. Maar dit is zeer erg, want als dokter weet je dat er therapieën bestaan die voor de patiënt nuttig zijn, maar je kunt ze niet aanbieden omdat ze te duur zijn en niet worden terugbetaald."

Terugbetaling onderweg?

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat weten dat ze eind vorig jaar groen licht gaf om de procedure tot terugbetaling van de MammaPrint te starten. Maar daarvoor is er ook groen licht nodig van het RIZIV, dat is het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. De beslissing hierover wordt in april bekend gemaakt.

Meer info over de spaghettiavond van Veerle vind je op Facebook

Beluister het gesprek in 'Bij Debecker':

Bron: vrtnws.be en 'Bij Debecker'

Lees ook: