Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Federaal minister van Werk Muylle geen voorstander van menstruatieverlof (wel van sensibilisering en preventie)

wo 9 okt. - 10:51

Ongeveer 26% van de wereldbevolking menstrueert eens per maand. Veel vrouwen zien daar erg van af. Maar toch werken ze door uit schrik te worden ontslagen als ze zich elke maand één of meer dagen ziek melden. In sommige landen bestaat er zoiets als ‘menstruatieverlof’. Federaal minister van Werk Nathalie Muylle vindt dat geen goed idee, omdat het een negatief effect kan hebben voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Wel pleit ze voor meer preventie-acties.
Nathalie Muylle © Belga

Onder de hashtag #freeperiodstories van de Londense studente Amika George worden vrouwen aangemoedigd om opener over hun regels te praten, hun tampons niet weg te moffelen, en niet te verstoppen dat het soms verdomd lastige dagen kunnen zijn.  Kortom, ze vindt dat we ‘gewoner’ moeten doen over menstruatie.

‘De Wereld van Sofie’ gaf het goede voorbeeld, en had het twee uur lang over menstruatie. Ook federaal minister van Werk, Nathalie Muylle, kwam aan het woord. Over menstruatieverlof.

"Belangrijk om dit uit de taboesfeer te halen"

Muylle: “Als vrouw, en als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander dat het moeilijkheden met zich mee kan meebrengen: het elke maand opnieuw combineren met je job en je gezin.  Ik begrijp heel sterk de nood, en daarom denk ik dat het belangrijk is om dit ook uit de taboesfeer te halen. Vrouwen moeten er durven over praten, durven naar een arts gaan, durven naar een gynaecoloog gaan. Vrouwen moeten zich er niet voor schamen. Als ze pijn hebben, en koorts hebben, is dat ziek zijn. En als je ziek bent, ga je naar een dokter. Die dokter kan je ook een paar dagen thuis laten, indien dat gewenst is.”

"Menstruatieverlof geen goede zaak voor de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt"

Muylle vindt sensibilisering enorm belangrijk, maar ‘menstruatieverlof’ invoeren vindt ze een stap te ver. “Ik denk dat dit niet altijd een goede zaak is voor de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. We moeten kijken of dit geen negatief effect heeft op kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt.”

Ons land vergelijken met Japan vindt ze ook weinig zinvol. “Het is een totaal andere arbeidsmarkt, waarin verlof nemen anders gezien wordt. Je mag die modellen niet vergelijken met Europa.”

“We moeten uitgaan van elke individuele vrouw” zegt Muylle ook nog. “Die individuele vrouw moet bespreekbaar maken hoe ze zich voelt. En als ze ziek is, pijn heeft, en niet kan functioneren dan moet ze daar de nodige stappen voor zetten.”

Muylle wil zich alvast engageren voor meer sensibilisering, en meer preventie. Want er is ook een invloed van voeding, erfelijkheid, beweging op dit soort thema’s.

Beluister het integrale gesprek met Nathalie Muylle:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet