Federaal parket over voetbalschandaal: binnenkort doorbraak matchfixing

22 februari 2019
Volgens federaal procureur Eric Bisschop is het gerechtelijk onderzoek naar het voetbalschandaal al flink gevorderd. Gisteren bleek dat er vooruitgang is geboekt in het corruptieluik, maar Bisschop verwacht dat er binnenkort een doorbraak komt in het luik matchfixing. Dat laatste is dan weer belangrijk voor het onderzoek van de Voetbalbond, dat moet voortbouwen op het gerechtelijk onderzoek.

De voortgang van het gerechtelijk onderzoek is voor een deel gestoeld op de verklaringen van voetbalmakelaar en spijtoptant Dejan Veljkovic. "Het is zo dat de verklaringen van een spijtoptant nooit volledig zaligmakend zijn", zegt Eric Bisschop in "Terzake". "Het is zo dat daarvoor naar steunbewijs moet worden gezocht en in het licht daarvan worden x-aantal documenten bekeken. Maar ook verhoren maken daarvan deel uit." Wat we dus gisteren hebben gezien, moet in dat kader worden beschouwd.

Tot nu toe ging het vooral over financieel gesjoemel. Het luik matchfixing is uiteraard minder ruim dan het ganse financiële onderzoek, dat per definitie complex is", duidt Bisschop. "Het luik matchfixing is altijd doorgegaan en gaat nu nog altijd door op dezelfde manier." En mocht u er nog aan twijfelen: "Ik hoop dat we met dat luik eerstdaags kunnen landen."

"Het welslagen van het onderzoek van de Belgische Voetbalbond hangt af van wat er uit het gerechtelijk onderzoek komt", weet voetbalanalist Peter Vandenbempt. Volgens hem is dat onderzoek van de voetbalbond "met de handen op de rug en met een blinddoek aan" omdat de voetbalbond geen onderzoeksdaden kan stellen die het gerecht wel kan stellen.
Volgens Vandenbempt is enige haast welgekomen. "Het is belangrijk voor de voetbalbond dat het heel erg snel gebeurt want zij zitten met een deadline: ze moeten een uitspraak kunnen doen voor het einde van het seizoen, op 30 juni."

"Het is de bedoeling om een zeer gefocust dossier op poten te zetten om aan te tonen wat binnen de scope daarvan eventueel aan de hand zou kunnen zijn in het Belgisch voetbal", zegt Eric Bisschop. Dat laatste wordt beaamd door Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic. Hij betwijfelt niet dat er een veel groter deel van de ijsberg zichtbaar zou worden mocht de politiecapaciteit in dit dossier verdubbeld of verdriedubbeld worden.

Bron: vrtnws.be