De Wereld Vandaag
Federaal Voedselagentschap haalt snoep uit de handel omdat het té zuur is
vr 21 feb. - 8:34
“Dat lijkt me toch wel een heel uitzonderlijk geval”, zegt Johan Claes, professor levensmiddelentechnologie aan de KU Leuven, in De Wereld Vandaag.
“Als ik naar de ingrediënten van de snoep kijk, gaat het om citroenzuur, en in de wetgeving staat dat je zoveel citroenzuur als je nodig hebt mag gebruiken. Het mag met andere woorden zo zuur als nodig zijn om een bepaalde smaak te creëren”.
“Citroenzuur is bovendien een heel gewoon zuur dat wij ook in ons lichaam met meerdere grammen per dag aanmaken, en ook weer afbreken, in de zogenaamde citroenzuurcyclus. Het is, zoals de naam doet vermoeden, ook verantwoordelijk voor de zure smaak van citroenen”.
“Het snoep had een pH-waarde van 1,8, dat is zuur, maar niet zo zuur. Het zit in dezelfde categorie als frisdrank”, gaat Claes verder.
“Ik kan me voorstellen dat er hier iets met oneigenlijk gebruik aan de hand was, zoals heel veel zure snoep voor lange tijd in de mond houden. Brandwonden kunnen dan ontstaan, maar in normale situaties komt zoiets niet voor.”