De alarmbellen gingen gisteren af nadat zes personeelsleden besmet bleken. Zij werden meteen in quarantaine gezet. Vier van hen hebben een Franse nationaliteit. "Daarop zijn gisteren al 150 tot 200 testen uitgevoerd bij de werknemers van de snijafdeling", vertelt burgemeester Francesco Vanderjeugd.
Testresulaten
Hoeveel personeelsleden in totaal besmet zijn, is nog niet bekend. Momenteel zijn er al zeker 16 positieve gevallen, maar dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen. "Het gaat zowel om Belgen als niet-Belgen", zegt product manager Manuel Goderis van Westvlees. "Er springt geen bepaalde groep uit", benadrukt hij.
"Nu wachten we nog de resultaten van de tests af", zegt de burgemeester. "Normaalgezien moeten die tegen vanavond of ten laatste morgenmiddag (donderdag) binnen zijn." Uit voorzorg is de volledige afdeling versnijderij van het bedrijf gesloten.
Niet volledig bedrijf op slot
Iedereen die er werkt, moet verplicht in quarantaine, net als de mensen van hun huishouden die ook voor Westvlees werken. Ook als hun test negatief is, moeten de personeelsleden minstens een week in thuisisolatie blijven.
Volgens Vanderjeugd is het niet aan de orde om het volledige bedrijf te sluiten. De getroffen afdeling werkt namelijk voldoende afzonderlijk van de rest van het bedrijf, zegt hij. "De ventilatie is niet verbonden met de andere afdelingen, er zijn ook aparte kleedkamers voor de werknemers. Er is dus geen reden om zo'n drastische maatregelen te nemen."
"Er is geen enkel geval bekend bij de andere afdelingen", benadrukt Goderis ook, en eerder werden er geen besmettingen bij het bedrijf vastgesteld. Ook hij vindt het dan ook niet aan de orde om het volledige bedrijf te sluiten.
De activiteiten van de snijafdeling zullen overgenomen worden door de site in Aubel, in Luik, weet Vanderjeugd. "Dat zal natuurlijk een impact hebben op de organisatie", zegt Goderis. De klanten zouden zich "constructief" opstellen, en begrip tonen voor de situatie.
Tönnies
Het verhaal van Westvlees doet meteen denken aan het Duitse vleesbedrijf Tönnies, waar halfweg juni een grote broeihaard van het virus werd vastgesteld.
Bij Tönnies testten uiteindelijk ongeveer 1.400 medewerkers positief. "Dit is een beetje gelijkaardig aan de situatie in Duitsland", zegt Vanderjeugd. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zo speelde de woon- en leefomstandigheden van het personeel bij Tönnies vermoedelijk een rol bij de verspreiding van het virus.
Voedselveiligheid
Het agentschap voor voedselveiligheid FAVV benadrukt intussen dat er geen gevaar is om het vlees van Westvlees te eten. "Er is geen enkele aanwijzing dat corona kan worden overgedragen via voeding", zegt woordvoerder Hélène Bonte.
"Het virus wordt in de eerste plaats van mens op mens overgedragen. Dat is ook zo gezegd door de Europese Commissie. Op dit moment is er dus geen enkel gevaar voor de voedselveiligheid", zegt ze.
Westvlees is sinds jaren een van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. Het verwerkt 1,4 miljoen varkens per jaar tot ruim 140.000 ton varkensvlees, en heeft klanten in 50 landen. In totaal werken 850 werknemers op de site in Westrozebeke, waarvan 225 mensen op de snijafdeling.