Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Federatie Belgisch Vlees na uitbraak coronavirus in slachthuis: “Dit komt niet als een verrassing”

wo 5 aug. - 2:53

Bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke zijn zeker 16 mensen besmet met het coronavirus. Het bedrijf heeft daarom de volledige afdeling versnijderij gesloten. 225 personeelsleden zijn getest en moeten minstens een week in thuisisolatie blijven. Het agentschap voor voedselveiligheid FAVV benadrukt dat er geen enkel risico is om producten van Westvlees te eten.
Westvlees

De alarmbellen gingen gisteren af nadat zes personeelsleden besmet bleken. Zij werden meteen in quarantaine gezet. Vier van hen hebben een Franse nationaliteit. "Daarop zijn gisteren al 150 tot 200 testen uitgevoerd bij de werknemers van de snijafdeling", vertelt burgemeester Francesco Vanderjeugd.

Testresulaten

Hoeveel personeelsleden in totaal besmet zijn, is nog niet bekend. Momenteel zijn er al zeker 16 positieve gevallen, maar dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen. "Het gaat zowel om Belgen als niet-Belgen", zegt product manager Manuel Goderis van Westvlees. "Er springt geen bepaalde groep uit", benadrukt hij.

"Nu wachten we nog de resultaten van de tests af", zegt de burgemeester. "Normaalgezien moeten die tegen vanavond of ten laatste morgenmiddag (donderdag) binnen zijn." Uit voorzorg is de volledige afdeling versnijderij van het bedrijf gesloten.

Niet volledig bedrijf op slot

Iedereen die er werkt, moet verplicht in quarantaine, net als de mensen van hun huishouden die ook voor Westvlees werken. Ook als hun test negatief is, moeten de personeelsleden minstens een week in thuisisolatie blijven.

Volgens Vanderjeugd is het niet aan de orde om het volledige bedrijf te sluiten. De getroffen afdeling werkt namelijk voldoende afzonderlijk van de rest van het bedrijf, zegt hij. "De ventilatie is niet verbonden met de andere afdelingen, er zijn ook aparte kleedkamers voor de werknemers. Er is dus geen reden om zo'n drastische maatregelen te nemen."

"Er is geen enkel geval bekend bij de andere afdelingen", benadrukt Goderis ook, en eerder werden er geen besmettingen bij het bedrijf vastgesteld. Ook hij vindt het dan ook niet aan de orde om het volledige bedrijf te sluiten.

De activiteiten van de snijafdeling zullen overgenomen worden door de site in Aubel, in Luik, weet Vanderjeugd. "Dat zal natuurlijk een impact hebben op de organisatie", zegt Goderis. De klanten zouden zich "constructief" opstellen, en begrip tonen voor de situatie.

Tönnies

Het verhaal van Westvlees doet meteen denken aan het Duitse vleesbedrijf Tönnies, waar halfweg juni een grote broeihaard van het virus werd vastgesteld.

Bij Tönnies testten uiteindelijk ongeveer 1.400 medewerkers positief. "Dit is een beetje gelijkaardig aan de situatie in Duitsland", zegt Vanderjeugd. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zo speelde de woon- en leefomstandigheden van het personeel bij Tönnies vermoedelijk een rol bij de verspreiding van het virus.

Voedselveiligheid

Het agentschap voor voedselveiligheid FAVV benadrukt intussen dat er geen gevaar is om het vlees van Westvlees te eten. "Er is geen enkele aanwijzing dat corona kan worden overgedragen via voeding", zegt woordvoerder Hélène Bonte.

"Het virus wordt in de eerste plaats van mens op mens overgedragen. Dat is ook zo gezegd door de Europese Commissie. Op dit moment is er dus geen enkel gevaar voor de voedselveiligheid", zegt ze.
Westvlees is sinds jaren een van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. Het verwerkt 1,4 miljoen varkens per jaar tot ruim 140.000 ton varkensvlees, en heeft klanten in 50 landen. In totaal werken 850 werknemers op de site in Westrozebeke, waarvan 225 mensen op de snijafdeling.

Luister naar burgemeester Francesco Vanderjeugd in "De wereld vandaag":

Federatie Belgisch Vlees na uitbraak coronavirus in slachthuis: “Dit komt niet als een verrassing”

Voor Febev, de sectororganisatie van vleesverwerkende bedrijven in ons land, komt de uitbraak van het coronavirus in een slachthuis gisteren, niet als een verrassing. Bij het slachthuis Westvlees in West-Vlaanderen hebben al zeker 16 medewerkers positief getest op corona. Volgens gedelegeerd bestuurder van Febev, Michael Gore, hebben werkgevers zelf weinig instrumenten om de risico's op een uitbraak te beperken en ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de burgers zelf.
“Als werkgever kunnen wij niet polsen naar gezondheidsstatus van een werknemer. Je mag dus niet vragen of iemand positief getest heeft op het coronavirus. Zelfs al zou een werkgever beslissen om systematisch te testen, een werknemer mag zich daartegen verzetten in het kader van de privacyregels. Dus op dat niveau is er een probleem. En testen zou enkel doeltreffend zijn als dat wekelijks wordt herhaald en de werkgever moet alle kosten betalen.”

Gore pleit voor een betere coördinatie tussen huisartsen en bedrijfsartsen. “Er moet een betere uitwisseling van gegevens zijn. Als werkgever staan wij er nu bij en kijken wij ernaar.” Hij roept elke burger op om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en bij de minste symptomen een arts te contacteren.

Luister naar Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Federatie Belgisch Vlees (Febev):

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet