Federatie van fietshandelaars reageert verbaasd op illegaal opdrijven snelheid

29 april 2019
© Pexels
De mobiliteitsfederatie Traxio zegt niet te weten dat fietshandelaars illegaal de snelheid van elektrische fietsen opdrijven als de klant daar om vraagt. Ze waarschuwen de winkeluitbaters wel: "wees je bewust dat je verantwoordelijk bent voor het product dat je aflevert".

Volgens een willekeurige steekproef van VRT NWS zijn fietshandelaars bereid om elektrische fietsen op te drijven. Elektrische fietsen ondersteunen het trappen van de fietser. Eenmaal de fietser 25 km per uur rijdt zal de ondersteuning niet meer bijgeven. Die grens is wettelijk vastgelegd.

Blijkbaar komen klanten tegenwoordig wel vragen om die begrenzer aan te passen, zodat de fietser hogere snelheden met ondersteuning kan halen. "Wij kunnen enkel oproepen om de reglementering te volgen", reageert Guy Crab van Traxio verbaasd in 'De Ochtend'. Hij kan niet bevestigen, noch ontkennen dat de praktijk wijdverspreid is. "Ik kan u wel verzekeren dat de fietshandelaars die onze opleiding volgden die praktijken niet toepassen. Zij krijgen ondermeer ook les in maatschappelijk verantwoord ondernemen om aangesloten te raken bij ons kwaliteitslabel."

Guy Crab waarschuwt alle fietshandelaars ook. "Laat u er niet mee in, want u bent verantwoordelijk voor het product dat u aflevert. Met andere woorden, als er iets gebeurt met een opgedreven fiets, dan kan de overheid maar ook de eigenaar van die fiets op u verhaal komen halen. Dus u speelt met uw geld en uw zaak. Doe dat niet."

Beluister het gesprek met Guy Crab van Traxio in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: