Fedor Nys leert Palestijnse kinderen skaten

23 januari 2018
In een wereld waarin je kogels en stenen moet ontwijken, kan skaten heel bevrijdend zijn. Vraag het maar Fedor Nys. Hij leerde Palestijnse kinderen in vluchtelingenkampen skaten. Ondertussen is Fedor al terug in België, maar zijn project rolt rustig verder.

Dat Fedor voor zijn stage naar Palestina wilde, stond al vast. Maar Fedor, die normaal door de straten van Boechout scheurt, was niet van plan zijn skateboard mee te nemen. Tot een van zijn vrienden hem vroeg of hij niet zijn board wilde meenemen. Uiteindelijk belandden vier skateboards in zijn koffer. Maar skaten in Palestina is geen sinecure. Skateparkjes heb je er niet dus moest Fedor de infrastructuur zelf bouwen.

Makkelijk was Fedors missie dus niet. Een geschikte plek vinden is niet makkelijk in een vluchtelingenkamp waar de straatjes erg krap zijn. maar uiteindelijk kwam het skatetalent van enkele kinderen toch bovengedreven. "Palestijnse kinderen hebben geen schrik," vertelt Fedor. "Ze lopen wel grotere risico's dan een geschaafde elleboog." 

Nadat bij zijn vertrek de tranen over de wangen van de kinderen als goed gesmeerde wieltjes rolden, besloot Fedor zijn stageproject verder te zetten. Via zijn project Skate Creative in Palestine hoopt hij de Palestijnse jeugd op hun plank te houden. Wie wilt kan oude skateboards, wieltjes, trucks, verf of penselen doneren. Want Fedor gaf ze tussen de skatelessen door ook nog eens schilderlessen.

Spullen doneren kan via fedor.nys@hotmail.com. Verdere info kan je vinden op zijn Facebookpagina hier. Het gesprek met Fedor in "Nieuwe Feiten" hoor je hierboven.