Feestjes die almaar later beginnen: hoe kan je dat voorkomen?

30 mei 2018
Fuiven komen tegenwoordig vaak pas op gang om middernacht. Soms nog later zelfs. De ‘gangmakers’ willen daar verandering in brengen.

Terwijl een mens vroeger al naar een feestje kon vertrekken om 21 uur is dat nu absoluut ‘not done’. Niemand heeft immers zin om in zijn eentje zielig te staan wachten in een lege zaal. De tijden zijn dan ook veranderd: tegenwoordig kan een mens via de sociale media vernemen dat er nog geen kat aanwezig is, en dat had je vroeger niet natuurlijk.

Het is een beetje een paradox, merkt de Nederlandse Johanan Fraanje op. Iedereen wil eerder uitgaan, maar niemand wil graag de eerste zijn. Vergelijk het met lege restaurants of lege winkels: die zijn ook minder aanlokkelijk.

Fraanje heeft er een oplossing voor bedacht. Sinds begin dit jaar kunnen cafébazen in heel Nederland 'gangmakers' inhuren: mensen die het feestje wat vroeger op gang trekken. Het enige wat de horecazaken moeten doen is zich abonneren op de service: “Je kan het vergelijken met een datingapp. Ze zien een foto, de leeftijd, de naam, en een motivatie. Vervolgens kunnen ze selecteren of ze die gangmaker al dan niet willen.” Dit allemaal in ruil voor enkele gratis rondjes.

De formule is alvast een succes. Dezer zomer kan je de app gebruiken in alle Nederlandse regio’s waar minimum 40.000 mensen wonen. Na de zomer is België aan de beurt.

Meer info vind je op gangmakerssociety.nl

Beluister het integrale interview:

Lees ook: