Feline Franceus: "Ik wil met mijn podcasts het debat rond moeilijke onderwerpen openen"

26 mei 2022
In 'Bruggenbouwers' nodigt Annemie Peeters gasten uit die staan voor bepaalde waarden en normen die ze met vuur verdedigen, maar die zich ook kunnen verplaatsen in de waarden en normen van iemand anders. Podcastmaker en verpleegkundige Feline Franceus weet de wereld van de zorg en de radio perfect te combineren in haar podcasts.

Feline Franceus is amper 25 jaar oud of wordt nu al als bruggenbouwer beschouwd. Na haar diploma als verpleegkundige, besloot ze zich over te geven aan de wereld van de podcasts en maakt ze podcasts die moeilijke thema’s uit de zorg bespreken.

Ze maakte onder andere de podcast NAH, ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’, die bekroond werd met de NTR-Podcastprijs. De podcast vertelt het verhaal van Christiane, directrice van een woonzorgcentrum die op vakantie een ongeluk had en in coma raakte. De voorspellingen waren niet goed, en Christiane had eerder een wilsverklaring opgesteld, waarin stond dat ze in dit soort geval geen kunstmatige beademing zou willen en ook geen sondevoeding. Maar haar broer interpreteerde dat anders, en ging wél voor ‘het leven’. Als bij wonder en na lange revalidatie herstelde Christiane relatief goed. Maar wou ze dat wel?

"Ik wil met mijn podcasts het debat rond moeilijke onderwerpen openen zoals afscheid en dood", vertelt Franceus. "Ik snap beide kanten in het verhaal, zowel dat van Christiane als dat van haar broer. Maar zolang je zelf nooit in zo'n situatie hebt gezeten, weet je niet hoe je ermee zou omgaan."

‘Voltooid leven’

Franceus maakte ook de podcastreeks ‘Voltooid Leven’, in opdracht van de actiegroep Recht op Waardig Sterven, waarin ze opnieuw een thema uit de zorg aansnijdt. De reeks volgt verschillende mensen die, om allerlei redenen, hun leven als voltooid beschouwen en die om die reden graag euthanasie willen. Maar de euthanasiewet in België zegt dat alleen mensen die ongeneeslijk ziek zijn in aanmerking komen voor euthanasie, waardoor deze mensen uit de boot vallen. In de podcastreeks komen mensen aan bod die hun leven als voltooid beschouwen, maar ook artsen en familieleden die daar soms heel andere ideeën over hebben.

"De podcast was zeker geen reclamepraatje voor de belangenvereniging, we hebben zeker geprobeerd om elke stem aan bod te laten komen", vertelt Franceus. "Euthanasie blijft een heel gevoelig onderwerp. Er zal nooit eensgezindheid over komen en dat hoeft misschien ook niet. Maar een voltooid leven is voor iedereen helemaal anders. Als iemand zelf zegt dat het genoeg is geweest, wie ben ik dan om dat in twijfel te trekken", besluit Franceus.

de podcast ‘Voltooid Leven’ van Feline Franceus zal op dinsdag 31 mei te horen zijn in Zandman om 22.00 uur. 

Luister ook: