Felix (12) heeft autisme en maakt radio in zijn hoofd

21 maart 2020
Op Ketnet kan je voortaan ook documentaires voor kinderen vinden. Een daarvan is 'Radio Felix'. Het verhaal van een jongen met autisme die radio maakt in zijn hoofd. Documentairemaakste Lauranne Van den Heede was de eerste buitenstaander die mocht meeluisteren.

Felix is 12 jaar, heeft autisme maar gaat toch naar het gewoon onderwijs. Op school komt hij in allerlei moeilijke omstandigheden terecht, vooral op sociaal vlak. Die moeilijkheden probeert hij een plaats te geven in zijn eigen radioprogramma, Radio Felix.

“Wat Felix zo speciaal maakt is dat hij ongelooflijk veel weet over het nieuws en over journalistiek.”, vertelt Lauranne Van den Heede in Interne Keuken. “In Radio Felix gebruikt hij die info en verzint hij verschillende situaties die hij gebruikt om zichzelf en de wereld beter te begrijpen”.

“Het is heel bijzonder dat ik dat heb mogen filmen, want voor de documentaire gedraaid werd mocht niemand weten dat Felix radio maakte. Zijn ouders konden er af en toe bij zijn, maar dan mochten ze niet te veel commentaar geven omdat hij er wat verlegen over was”.

Felix wil tonen aan de mensen waarom hij zich zo vaak onbegrepen voelt

“Toch mocht ik er een documentaire over maken, omdat Felix graag wou tonen aan de mensen waarom hij zich zo vaak onbegrepen voelt en hij zelf doorhad dat die radioshow een poort kon zijn om toegang te hebben tot de wereld in zijn hoofd”.

“We hebben de film getoond met de klas erbij en erna mochten er vragen gesteld worden. Die waren mooi en vertoonden veel begrip. De kinderen hebben respect voor wat hij doet en willen hem beter begrijpen, en dat is fantastisch om te zien”.

De bedoeling is dat je een beeld krijgt van de wereld die hij ervaart

Het achtergrondgeluid in de documentaire staat heel luid, en dat heeft een reden. “De bedoeling is dat je echt een beeld krijgt van hoe Felix de wereld ervaart en die luide geluidsprikkels zijn daar een onderdeel van”.

“De moeilijkheid blijft wel dat iedereen met autisme anders is. Sommige aspecten, zoals overprikkeling en de nood aan structuur, komen heel vaak voor. Maar er is een spectrum en de verschillen tussen mensen met autisme zijn vaak groot”.

Net die verschillen waren voor Lauranne de aanleiding voor een documentaire te maken. “In de lagere school zat ik samen in de klas met een jongen met autisme. Hij kreeg heel vaak woede uitbarstingen. Ik wist niet waar dat vandaan kwam en wou het heel graag begrijpen.”

“Even later zat ik in het middelbaar met een meisje die ook een vorm van autisme had. Zij was helemaal anders, introvert, ze ontplofte niet maar werd wel heel stil. Toen ik 14 was vertelde een van mijn beste vrienden dat hij autisme had. Ik kende hem al sinds hij 3 was en ik viel compleet uit de lucht. Want het beeld dat ik had van hem strookte totaal niet met wat ik al gezien had van die twee andere kinderen”.

Als kind heb ik een soort inkijk in het hoofd van iemand met autisme gemist

Als kind heb ik een soort inkijk in het hoofd van iemand met autisme gemist, en daarom wou ik dat zelf maken.

M-decreet

“Omdat het M-decreet erbij is gekomen, komen heel veel kinderen plots in de klas te zitten met iemand met autisme, en dan wil ik dat ze dat meer kunnen inschatten en begrijpen.

Bekijk de documentaire.

Beluister het volledige gesprek met Lauranne Van den Heede:

Lees ook: