Felle regen, hevige rukwinden en sneeuw: daar is storm Bella

27 december 2020
© Anandu Vinod (Unsplash)
Storm Bella heeft vanmorgen ons land bereikt. De storm gaat gepaard met hevige rukwinden en felle regenbuien. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk heeft de storm al flink huisgehouden.

Storm Bella is een actieve storing die van west naar oost door het land trekt. De wind is krachtig tot zeer krachtig met rukwinden van 80 tot 100 kilometer per uur.

"Er valt ook heel veel regen, tot 20 liter water per vierkante meter", zegt weerman Frank Deboosere. "Als die neerslag in de loop van de dag in de Ardennen arriveert wordt dat sneeuw en smeltende sneeuw. Er kan tot 20 centimeter sneeuw vallen." Door de forse wind is er ook gevaar voor extra sneeuwophopingen.

Op het einde van de namiddag wordt het stilaan droger en zal de wind ook luwen.

Storm woedt ook in VK en Frankrijk

Bella heeft intussen al overstromingen veroorzaakt in het Verenigd Koninkrijk. In Wales en Engeland werden windsnelheden gemeten tot 100 kilometer per uur. Meer dan 1300 mensen zijn geëvacueerd op een aantal plaatsen in het centrum van Engeland.

Ook op de noordwestelijke kusten van Frankrijk heeft de storm Bella al flink huisgehouden, met felle wind en regen. Door het hevige stormweer varen de veerboten tussen Dover en Calais voorlopig niet uit.

In heel Nederland geldt vandaag code geel vanwege zware windstoten, de Nederlandse weerkundige dienst verwacht een onstuimige dag.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'