"Feminisme is niet bitter en humorloos"

8 maart 2019
Jena Friedman lokt met haar talkshow 'Soft Focus' 94 miljoen kijkers, maar toch is ze nog onbekend bij ons. Hoog tijd om de nieuwe feministische comédienne te leren kennen. Theatermaakster en columniste voor De Morgen Julie Cafmeyer geeft een introductie.

In het talkshowprogramma 'Soft Focus' legt Jena Friedman de blanke man, de zogenaamde male chauvinists, op de rooster. Zo interviewt ze de uitvinder van de antivirussoftware John McAfee die ook verdacht wordt van moord én die al meerdere aanklachten van vrouwen op zijn naam heeft staan. Jena zet op een subtiele wijze het gesprek naar haar hand:

Feminisme staat niet gelijk aan tegen de man zijn

Julie Cafmeyer uit zich als feministe bij ons. Vorige week verscheen er nog een column van haar over vrouwen in De Morgen. Ze krijgt van mannen vaak de reactie dat ze tegen hen is en dat vindt ze heel jammer: "Feminisme is niet enkel voor vrouwen, ongelijkheid is voor niemand leuk." Jena Friedman maakt ook gebruik van dat misverstand in haar stand-upshows:

Ik hou van stoorzenders, vrouwen die iets anders doen dan wat van hen verwacht wordt

Jena Friedman is het ideale voorbeeld van zo'n stoorzender. Ze volgt de regels niet en is daarom een inspiratiebron voor Julie: "Als stoorzender elkaar stimuleren door iets anders te doen. Dat probeer ik zelf ook."

En niet enkel vrouwen kunnen een stoorzender zijn, aan iedereen: “Be a badass!”

Beluister het fragment hier:

Radio 1 Select