Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

FFP2-maskers zijn vaak te groot voor vrouwen

wo 29 apr. - 2:19

FFP2-maskers zijn gemaakt voor rugbyspelers, zeggen vrouwen die werken voor de National Health Service (NHS) in Engeland in ‘The Guardian’. Ze zijn namelijk erg groot. Nochtans verliest een masker dat niet goed aansluit zijn beschermende functie. Dokter Jasperina Dubois reageert in 'Nieuwe Feiten'.
© Franck Fife (AFP)

“Heel veel van dat materiaal is getest op jonge volwassen mannen” bevestigt dokter Jasperina Dubois van het Jessa Ziekenhuis in ‘Nieuwe Feiten’.  “Er bestaan wel verschillende maten in die maskers, maar het grote probleem is het tekort aan materiaal. Ik denk dat iedereen zich nog herinnert hoe moeilijk het was om zeker in de beginperiode voldoende beschermend materiaal te krijgen. Onze ziekenhuizen hadden geen grote voorraden, laat staan dat ze die in verschillende maten hadden.”

Er bestaan dan ook nog eens verschillende merken en modellen, en alle firma’s hebben ook nog eens hun eigen matentabel, dus is het sowieso wat zoeken naar een masker dat voor elk individu het best geschikt is.  Want “anders verliest het zijn beschermende functie”.

Waarom niet op vrouwen getest?

In een ziekenhuis werken veel vrouwen. Vreemd toch dat zulke maskers dan niet op vrouwen getest worden? “Deze maskers behoren in het ziekenhuis niet tot onze standaarduitrusting” verklaart Dubois. “Je moet die maskers enkel dragen bij zeer besmettelijke ziekten. Tot voor kort was dat enkel bij patiënten die een vermoeden van of een bevestigde tbc-besmetting hadden. Dat komt relatief zeldzaam voor. Voor de rest dragen wij gewoon de chirurgische mondmaskers.”

“De typische FFP2-maskers worden veel meer gebruikt in de industrie of in de bouwsector als bescherming tegen stofpartikels” zegt Dubois ook. In de sectoren werken meer mannen, dus was de afzetmarkt, voor het coronavirus uitbrak, vooral op mannen gericht. “Ik vermoed dat dat in de toekomst heel anders gaat zijn, en dat men daar op een andere manier mee om zal gaan.”

Oncomfortabel

Het is oncomfortabel, en een beetje wennen ook, zegt Dubois. Heel wat verpleegkundig personeel moet die maskers quasi hun volledige shift dragen, op hun lunchpauze na. Zo lopen ze toch 7 à 7,5 uur met die maskers rond. Dan is het minste dat je hen kan gunnen dat die maskers passen natuurlijk.

Beluister het gesprek met dokter Jasperina Dubois in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet