'Fichebak': het verhaal van de snelste schaats ter wereld

16 maart 2022
'Zandman' laat je kennismaken met 'Fichebak', een podcast van Sporza die elke aflevering één sportterm onderzoekt. Joris Brys (Studio Brussel) en Astrid Demeure (MNM) ontvangen experten, praten met sporters en nemen je mee naar alle uithoeken van de sportwereld, maar ook ver daarbuiten.

Wanneer Bart Swings in Peking schaatsen aan zijn voeten doet, dan zijn dat klapschaatsen. Onze landgenoot, die in 2010 voor het eerst deelnam aan het BK schaatsen, heeft nooit andere schaatsen gekend.

Joris Brys en Bert Sterckx duiken in de fichebak en overlopen de tumultueuze geschiedenis van die klapschaats: een Nederlandse uitvinding uit de jaren 80, die pas eind vorige eeuw doorbrak. Want de nieuwe schaats werd helemaal niet op gejuich onthaald, integendeel. De klapschaats werd verguisd en volgens sommigen zelfs kapotgemaakt door de beste Nederlandse schaatsers.

Gelukkig werd de innovatie wel omarmd door een juniorencoach en door de beste Nederlandse vrouwen. Tonny de Jong en Annemarie Thomas behaalden successen op de klapschaats. Maar de mannen moesten er nog niets van weten. "Ik denk dat het een damesschaatsje is", zei de Nederlandse topper Rintje Ritsma. Maar niet veel later moet hij zijn mening bijstellen en wordt hij wereldkampioen op de klapschaats.

Je hoort deze aflevering in 'Zandman' op woensdag 16 maart, tussen 22 en 23 uur. Of wanneer het je past, via Radio 1 Select of onze app

Lees ook