Field Music - Commontime

8 februari 2016
De superfunky single 'The noisy days are over' is wat ons betreft nu al een van de songs van het jaar. Het is de opener van een album dat Field Music voorgoed op onze trommelvliezen brandt.

 

Niet dat ze nieuwkomers zijn, de mannen van Field Music: 'Commentime' is hun vijfde studio-album in 11 jaar tijd. Maar ze bleven heel die tijd wat onder de rader. Wat vreemd is, want de kern van Field Music, de Britse tweelingbroers Peter en David Brewis, maken geregeld uitstappen naar andere bands zoals The Futureheads, School of Language en The Week That Was - OK, niet dé topbands in deze wereld, maar onbekend zijn ze toch ook weer niet. In ieder geval bekender dan de "moederband". Waar ook al eens leden van Maxïmo Park in gezeten hebben.

Dat komt omdat Field Music een los-vaste bedoening is. Wanneer de broers tijd en zin hebben om samen een plaat te maken, dan doen ze dat, maar telkens met intervallen van twee à drie jaar. En het zijn beiden uitstekende muzikanten, waardoor ze het niet altijd in de meest toegankelijke hoek zoeken.

Of beter, zochten. De broers Brewis hebben de deuren wijd open gezet voor alle mogelijke popinvloeden op 'Commontime' (een woord dat zo geschreven in feite niet bestaat, common time in twee woorden wel). Luister naar de plaat en je hoort referenties naar 10CC, XTC, Talking Heads, Steely Dan, David Bowie, Hall & Oates, Wendy & Lisa (in 't mannelijk dan), ... maar het geheel klinkt altijd en alleen maar als Field Music. De sleutel is de samenzang: stemmen van broers (of zussen) blenden altijd bijzonder goed, bij tweelingen is dat nog meer het geval. Best of both worlds: een eigen sound en toch ingebed in 40 jaar popgeschiedenis.

Minpuntjes? Twee. Er staan 14 nummers op 'Commontime' met een totale speeltijd van net geen uur. Dat is gewoon te veel en niet alle nummers zijn even straf. En waar de muziek getuigt van heel veel creativiteit en zin voor avontuur, is er over het ontwerp van de hoes schijnbaar niet lang nagedacht. Tot zover de kritiek, edelachtbare.