"Fietsen is een heel mooie manier van bidden"

13 juli 2017
In de Tour trekken de renners vandaag naar heilige Pyreneeëngrond, want onder meer de Col de Peyresourde moet beklommen worden. Ward Bogaert trok naar andere heilige grond op een boogscheut van het parcours: Lourdes. Hij ontmoette er Polen die al wekenlang met de fiets van pelgrimsoord naar pelgrimsoord trekken.

"We zijn met 60 mensen op weg van Rzeszów in Polen naar Fatima in Portugal, omwille van de honderdste verjaardag van het mirakel in Fatima", vertelt een van de Poolse fietsers.

"We bezoeken de twaalf Maria-heiligdommen die op de route liggen. We waren bijvoorbeeld al in Kahlenberg, La Salette en Avignon."

"Vanavond gaan we naar de avondmis in Lourdes en morgen fietsen we naar San Sebastian in Spanje en dan verder door naar Santiago de Compostella. We fietsen elke dag ongeveer 180 à 200 kilometer."

Waarom ze de pelgrimstocht met de fiets doen? "Het lang onderweg zijn en het fietsen op zich zijn manieren om te bidden.

We wijden onze inspanningen en onze vermoeidheid aan Maria. 

(Lees verder onder de foto.)

De tocht die de Poolse pelgrims met de fiets afleggen.

De tocht die de Poolse pelgrims met de fiets afleggen.

Tom Simpson

De volledige tocht van de pelgrims is ongeveer 3500 kilometer lang, quasi de afstand die ook de renners in de ronde van Frankrijk moeten afleggen.

"Sommigen van ons volgen de ronde op de voet", vertelt een van de pelgrims. "We waren in La Salette toen de Tour daar vorige week passeerde. We zijn natuurlijk even langs het parcours gaan kijken."

En ze kennen hun Tour-geschiedenis duidelijk ook: "We dragen vandaag onze gebeden op aan Tom Simpson, die dag op dag 50 jaar geleden stierf op de flanken van de Mont Ventoux".