Fietshelm verplichten voor kinderen tot 14 jaar? Weyts: "Oppassen dat we dan niet veel jongeren wegjagen"

12 februari 2019
© Belga
Verkeersinstituut Vias stelt voor om de fietshelm te verplichten voor kinderen tot 14 jaar. Een idee waar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) "niet ongevoelig" voor is. Maar we moeten wel oppassen dat we jongeren niet wegjagen van de fiets, klinkt het.

De fietshelm verplichten voor kinderen tot 14 jaar oud maakt deel uit van een eisenpakket van verkeersinstituut Vias, in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. "Dat is een weerkerend debat waar ik niet ongevoelig voor ben", reageert Ben Weyts in 'De Ochtend'. "Ik ben nu toevallig net terug van mijn kinderen met de fiets naar school te brengen. En gelukkig was iedereen met de fietshelm."

De bevoegde minister staat dus wel enigszins open voor het voorstel. "Maar de grootste voorstanders van de fiets - tot en met de Fietsersbond - zijn het er eigenlijk over eens dat wanneer we de fietshelm zouden gaan verplichten voor jongeren, dat je dan veel jongeren gaat wegjagen van de fiets", zegt Weyts. "Aan het einde van de rit zou je dan een negatief saldo krijgen."

Verkeersveiligheid is echter een belangrijk thema. "Fietshelm of niet leidt niet tot meer of minder ongevallen. Wel zijn de letsels dan minder erg", stelt minister Weyts. "Maar de vraag is: wat is het beste? Dat je er aanleiding toe geeft dat de kinderen niet meer gaan fietsen? Of dat een - maar al te klein - deel wel zou toegeven aan de helm?"

Naast de verplichte fietshelm stelt Vias ook voor om een nultolerantie qua alcohol in te voeren voor beginnende bestuurders. Dat vindt minister Weyts geen goed idee. "Er is geen wetenschappelijk bewijs dat er een groot probleem is tussen 0 en 0,5 promille. De lat ligt vandaag op 0,5. Dat is voor iedereen gelijk, voor iedereen duidelijk. Laat ons vooral focussen op diegenen die daar boven zitten."

Beluister het interview met Ben Weyts in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'