Fietsterroristen op straat? "Fietsers kunnen net als automobilisten cowboys zijn!"

28 november 2017
Schrijfster Anne Provoost schreef in De Standaard haar frustratie van zich af: de fietser moet beschermd worden! Maar zijn fietsers zelf eigenlijk geen 'fietsterroristen'? Hautekiet ging er dieper op in.

"We komen in een vreemd discours terecht, waarin fietsers bang zijn wanneer ze zich op een gevaarlijke plek begeven, maar ook bang zijn dat zij een gevaar zijn voor anderen." Zegt Anne Provoost. Volgens haar is slechts een heel klein percentage fietsers een gevaar voor het verkeer: "De meeste fietsers houden zich aan het reglement. Er zijn ook nog eens heel veel kinderen bij."

Luisteraar Theo is zelf een fietser: "Ik moet zeggen, fietsers kunnen nets als automobilisten cowboys zijn. Ze denken dat de rijbaan van hen is. Ook fietsers moeten defensief rijden."

Professor Emeritus Mobiliteit Willy Miermans nuanceert: "Fietsers en voetgangers zijn de enigen in het verkeer die hun eigen aandrijving verzorgen. Dus willen zij liever blijven bewegen. Daarom zullen ze inderdaad soms een rood licht negeren. Maar agressief zou ik dat niet durven noemen. Het zegt meer over onze verkeersorganisatie dan iets."

 

Radio 1 Select