Fijn stof uit kachels reduceren: gewoon even een filter plaatsen?

5 maart 2018
Niets is zo gezellig als een haardvuur of een houtkachel. Of toch bijna niets. Maar kan je nog met een gerust geweten de kachel aansteken, met al dat fijn stof dat je door de schoorsteen jaagt? “Misschien zijn filters wel de oplossing", zegt Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA). Heeft hij een punt?

“Er bestaan inderdaad filters, maar 100% verwijderen van dat fijn stof is onrealistisch” zegt Tom Tytgat, professor Bio-ingenieuswetenschappen (UAntwerpen), in Nieuwe Feiten. “Ik denk dat de oplossing genuanceerder is dan het simpel toepassen van een filter”

“In theorie kan je achteraf een filter bijplaatsen, maar ze vragen veel van je schoorsteen waardoor het moeilijk wordt om een goede verwijderingsgraad te halen” vervolgt Tytgat. Als je zo’n filter dan ook nog eens op een schoorsteen van een oude kachel plaatst, kan de kachel ook minder goed gaan trekken. “Bij nieuwbouwkachels is dit minder een probleem.”

Hou ouder de kachel wordt, hoe moeilijker het wordt om de normen en rendementen te halen van moderne kachels dus. Alles is sterk afhankelijk van het soort kachel waarvan je vertrekt. Zo beschrijft men rendementen tussen 10 en 99 procent. “En dat is een heel grote range.”

Er komen ook technische aspecten bij kijken: het voorzien van bijkomende energievereisten bijvoorbeeld. (Om nog maar te zwijgen van mensen die met behandeld hout de kachel aansteken).

Beluister het integrale interview met Tom Tytgat:

Lees ook:

Radio 1 Select