"Filegolf? Geef ons de accordeonfile terug!"

20 oktober 2015
Wie regelmatig naar Radio 1 luistert, heeft het ongetwijfeld al opgemerkt: sinds kort staan we niet meer in accordeonfiles, maar wel in een filegolf. Doodzonde, vindt onze collega Roeland de Trazegnies. Hij wil de accordeonfile terug!

 

 

Roeland, producer van het fijne programma Bar du Matin overigens, krijgt 1 minuut om zijn punt te maken:

 

Elke dag luister ik, samen met u, naar de verkeersinformatie op de radio. De mooiste stemmen van Radio1 sommen voor ons dagelijks, met de liefste glimlach de grootste miserie van Vlaanderen op: Vertragingen, opstroppingen, structurele files, onmenselijke files, wegenwerken en spoorwegfrustraties. Het is een ritueel. Een onmisbaar refrein in het dagelijks radiogedicht. Maar ik mis iets. ik mis een woord.

 

Sedert enkele dagen, ik weet niet waarom, is het mooie woord ACCORDEONFILE vervangen door FILEGOLF. Was het u ook al opgevallen? Oh wat heb ik de laatste dagen die accordeonfile gemist. Oh geen nood, ze is er nog, ik stond er gisteren nog in. Even keihard op de remmen gaan staan, vertragen, stilstaan, voor niks, zachtjes verder rijden, optrekken, sneller, kruissnelheid en dan weer op de remmen. Samen met die duizenden anderen, ergens tussen Erpe Mere en Aalst, op de E40.

 

Maar het woord is weg. De Accordeonfile werd een filegolf. Net zoals enkele jaren geleden het woord OP en AFRIT niet meer mocht en alle presentatoren het plots hadden over een IN - en UITRIT op de snelweg.

 

Daarom , lieve presentatoren, graag en snel, een klein beetje taalongehoorzaamheid. Ruth Joos begrijpt het wel. Geef me de accordeonfile terug, kleur de banaliteit van mijn verkeersellende met een toverwoord vol fantasie!

 

Waar is onze accordeonfile naartoe? Hajo Beeckman van de verkeersredactie reageerde: "Die term gebruiken we nog steeds. Alleen wisselen we tegenwoordig wat vaker af. Verkeerskundig is het ook wat correcter".

 

Foto © Getty Images