Filip Dewinter: "Ik begrijp de voorzichtigheid van mijn jonge partijvoorzitter"

21 november 2016
Een bezoek aan Gouden Dageraad, de extreem-rechtse partij in Griekenland, breekt Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris van Vlaams Belang zuur op. Dewinter wordt door de partijtop op de vingers getikt en Vandermeersch wordt uit het partijbestuur gezet en ook vervangen als gemeenschapssenator. Beiden weigeren zich bij die beslissing van hun voorzitter neer te leggen.

Filip Dewinter wil zich niet neerleggen bij de beslissing van de partij: "Wij hebben op geen enkel moment de kans gehad onze versie van de feiten op het partijbestuur te vertellen."

Voorzitter Tom Van Grieken zei eerder al aan de pers dat er duidelijke afspraken waren, om niét te spreken voor Gouden Dageraad. Dat ontkent Anke Van dermeersch: "Met mij zijn er geen afspraken gemaakt geweest daarover. Het is nogal moeilijk afspraken na te leven die er niet waren."

Ik begrijp de voorzichtigheid van mijn jonge partijvoorzitter, die inderdaad probeert om het odium van extreem-rechts van zich af te schudden. Ik heb respect voor die poging.
Filip Dewinter

Volgens Filip Dewinter zal er uiteindelijk wel een consensus bekomen worden met de partijraad. "Ik blijf een trouw partijlid. Ik blijf loyaal aan mijn partij. Wij zullen een consensus vinden in onderling overleg. Het enige wat we vragen, is onderling overleg. Maar maak u geen illusies: het Vlaams Belang zal schouder aan schouder ook dit incident zeker wel overwinnen."

Beluister het volledige interview: