Filip en Mathilde mogen niet naar favela in Rio wegens te onveilig

5 augustus 2016
Koning Filip en koningin Mathilde mogen niet op bezoek bij een project voor straatkinderen in Rio de Janeiro. De Braziliaanse regering heeft dat verboden omdat die de situatie te onveilig vindt. Het Belgische koninklijk paar is afgezakt naar de Braziliaanse stad voor de openingsceremonie straks van de Olympische Spelen.
Aanvankelijk stond een bezoek gepland van Filip en Mathilde aan een favela, een sloppenwijk in Rio. Maar gisteravond laat plaatselijke tijd kwam er de mededeling dat het bezoek verplaatst is naar het museum voor moderne kunst, niet ver van Copa Cabana.

Er is blijkbaar op het hoogste politieke niveau in Brazilië overleg geweest. En het is de interim-regering die het bezoek niet alleen heeft afgeraden, maar ten stelligste heeft verboden.

"Het is dus niet België dat die beslissing heeft genomen, de koning en de koningin hadden er zelf zin in", vertelt Xavier Taveirne vanuit Rio de Janeiro.

Vanavond beginnen in Rio de 28e Olympische Zomerspelen. De zenuwen staan kennelijk strak gespannen. "Dat Filip en Mathilde de favela niet mogen bezoeken, bewijst dat Brazilië niets aan het toeval wil overlaten", aldus Xavier Taveirne. "We zijn de afgelopen week zelf nog in een favela geweest en we hebben ons daar niet onveilig gevoeld. Maar niemand wil een risico nemen en dus gaat het bezoek van de koning en koningin straks door op wat een veilige locatie zou moeten zijn."

Brazilië heeft in elk geval een troepenmacht van 80.000 mensen ontplooid om de veiligheid te garanderen tijdens de Spelen.

 
 

Radio 1 Select