Fillon winnaar Franse voorverkiezingen

21 november 2016
In Frankrijk is ex-premier François Fillon de grote winnaar van de eerste ronde van de voorverkiezingen bij de Republicains en de centrumpartijen. Met bijna alle stemmen geteld, haalt hij 44,1 procent, voor Alain Juppé met 28,6 procent. Dat betekent dat voormalig president Nicolas Sarkozy met 20,6 procent uitvalt voor de tweede ronde volgende week.
In navolging van de Verenigde Staten, hielen de Fransen vandaag voor het eerst voorverkiezingen. Alle stemgerechtigden mogen in twee stemronden bepalen wie de kandidaat wordt van de rechtse Republicains en de centrumpartijen bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dus iedereen in Frankrijk mag meestemmen, ongeacht zijn politieke kleur. 

De kiezers konden uit zeven kandidaten kiezen, maar eigenlijk zijn er maar drie kandidaten van belang: oud-president Nicolas Sarkozy en oud-premiers Alain Juppé en François Fillon. De grote winnaar van deze eerste ronde is Fillon. Hij haalt het met meer dan 15 procentpunten voor Juppé. Die ligt op zijn beurt 7 procentpunten voor op Sarkozy, die daarmee uitgeschakeld is.

De voormalige president heeft intussen zijn nederlaag toegegeven. Hij zegt dat hij in de tweede ronde voor Fillon zal stemmen.

Wie er volgende week uiteindelijk ook uit de bus komt, hij zal het volgend jaar vooral moeten opnemen tegen de populaire Marine Le Pen. De populaire politica is de enige presidentskandidaat voor het rechtse Front National. Die partij heeft de laatste jaren de wind in de zeilen. 

Aan de linkse kant is er natuurlijk ook nog de PS van president Hollande. De president die een slecht rapport kan voorleggen heeft nog niet besloten of hij zich kandidaat zal stellen voor de voorverkiezingen binnen zijn partij. Als hij zich kandidaat stelt, zal Hollande het binnen zijn partij waarschijnlijk moeten opnemen tegen premier Manuel Valls.

Los van het links en rechtse kamp, is er ten slotte nog een andere opmerkelijke presidentskandidaat: ex-minister van Economie Emmanuel Macron. Hij begon een eigen beweging, En Marche, die zich links noch rechts noemt.

François Fillon, de Franse Thatcher

De 62-jarige François Fillon heeft al een gevulde politieke carrière achter de rug. Van 2007 tot en met 2012 was Fillon eerste minister van Frankrijk, en stond hij dus onafgebroken aan het hoofd van de Franse regering onder het presidentschap van Sarkozy. Fillon kreeg de steun van Nicolas Sarkozy omdat hij hem succesvol had geholpen bij zijn presidentiële campagne van 2007. In eerdere regeringen was Fillon al minister van Onderwijs en Sociale Zaken geweest.

Na de nederlaag van Sarkozy in 2012 nam Fillon ook ontslag als regeringsleider, maar al een jaar later toont hij dat hij ambitie heeft om president te worden in 2017. "Ik zal mij hoe dan ook kandidaat stellen", klonk het in 2013. François Fillon stelt zich tijdens zijn campagne voor als de kandidaat van "de echte breuk", en wil voor Frankrijk een "quasi-Thatcheriaanse" kuur: met onder meer een terugkeer naar de 39-urenweek (nu is dat 35 in Frankrijk), en verhoging van de pensioenleeftijd en een daling van de overheidsuitgaven met 110 miljard.

Niet onbelangrijk symbolisch detail: de partner van François Fillon is een Britse vrouw: Penelope Clarke. De twee leerden elkaar kennen in 1974, zes jaar later stapten ze in het huwelijksbootje in het Welshe geboortedorp van Clarke.

Bron: deredactie.be