Filosoof Loobuyck wil opkomstplicht in vaccinatiecentra

2 december 2021
Ook wie geen prik wil tegen corona, moet verplicht langslopen bij het vaccinatiecentrum. Dat voorstel lanceert moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) vandaag in Gazet van Antwerpen. "Zo kunnen we vaccinweigeraars officieel informeren over de gevolgen van hun keuze. Bijvoorbeeld dat ze geen prioriteit krijgen in de zorg"

Hoe kan je vermijden dat zorgpersoneel hartverscheurende keuzes moet maken over wie het wel of niet kan helpen? Met die insteek lanceert moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) een opvallend idee. Iedereen moet verplicht een bezoek brengen aan het vaccinatiecentrum, ook vaccinweigeraars.

Vaccinweigeraars confronteren

Hoe ziet Loobuyck dat concreet? "Je kan iedereen in het vaccinatiecentrum confronteren met de voor- en nadelen van het vaccin en met de gevolgen van hun keuze. Zo moet je duidelijk maken dat je zonder vaccin niet in de zorg aan de slag kan, dat je risico om in het ziekenhuis te belanden groter is, enzovoort. Men kan ook zeggen: als zorgverleners in heel extreme situaties moeten kiezen tussen patiënten, zal u niet bovenaan staan."

Loobuyck wil dat laatste meteen nuanceren. "Iemand medische zorg weigeren is ethisch nooit verantwoord. Maar helaas moeten individuele zorgverleners die verschrikkelijke keuze nu wel maken. Dat is de verantwoordelijkheid van de overheid. Het is veel te eenvoudig om te zeggen dat deze crisis enkel de schuld is van de niet-gevaccineerden."

Falende overheden

Waar schieten onze beleidsmakers volgens de moraalfilosoof tekort? "De overheden moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Dat wil zeggen burgers beschermen en medische zorg en de ziekenhuiswerking garanderen. Dat is niet gebeurd. Het beleid staart zich blind op de bedden in de Intensieve Zorg. Als het daar te druk is, gaat men op de rem staan met strengere maatregelen. Maar dat is veel te laat. Men zou beter luisteren naar de huisartsen en de eerstelijnszorg die veel sneller op de hoogte zijn van ziekte en besmettingen. Helaas viel hun alarmkreet telkens in dovemansoren."

Luister naar het gesprek met moraalfilosoof Patrick Loobuyck in De wereld vandaag

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag