Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Filosoof Maarten Boudry: "Het probleem met vaccintwijfelaars is dat ze veel zaken in twijfel trekken behalve zichzelf"

wo 10 feb. - 10:21

Acteurs Peter Van Den Begin en Tine Reymer vertelden deze week in Humo dat ze geen vaccin willen, zolang er niet meer duidelijkheid is over de impact op het lichaam op langere termijn. "Ik wil het hen (de BV's, red.) niet te kwalijk nemen want zij zijn op hun beurt misleid door andere mensen die ik het wél kwalijk neem" reageert filosoof Maarten Boudry in 'De Wereld Vandaag'. "Het probleem met vaccintwijfelaars is dat ze veel zaken in twijfel trekken, behalve zichzelf" zegt hij ook.
Maarten Boudry

Eerder deze week ontstond er nogal wat heibel rond een interview in Humo, waarin acteurs Tine Reymer en Peter Van Den Begin te kennen gaven dat ze geen coronavaccin willen, omdat ze twijfels hebben. Dat die twijfels er zijn, begrijpt viroloog Steven Van Gucht. "We moeten daar ook oor naar hebben en hen goed vragen waarom ze dat denken en waarom ze bevreesd zijn om gevaccineerd te worden", zegt Van Gucht in 'De Wereld Vandaag".

"En dan moet je de gepaste repliek geven", aldus Van Gucht. "Dat antwoord is heel eenvoudig: als je niet kiest voor het vaccin, dan kies je eigenlijk voor het virus. Dat is de keuze waar we voor staan."

"Van het virus weten we dat dat grote risico's inhoudt, ook voor jongere mensen. Je kan ervan in het ziekenhuis belanden, soms ontwikkelen mensen ook langdurige klachten. Van het vaccin weten we dat het bewezen veilig is. Daar moeten we elke keer op drukken. Dat is goed onderzocht geweest in klinische studies. Ondertussen hebben al miljoenen mensen het vaccin gehad en dat wordt keer op keer bevestigd."

"Je kan hun argumenten niet zomaar onbeantwoord laten"

Ook moraalfilosoof Maarten Boudry is eerder mild voor gewone twijfelaars en BV's die hun vaccintwijfel publiek maken. "BV's vormen een dwarsdoorsnede van de bevolking. Daar heb je allerlei meningen. Wij reageren daar verontwaardigder op omdat ze een publiek platform hebben. Dat heeft wel een impact. Onderzoek wijst uit dat mensen geneigd zijn om niet alleen belang te hechten aan medische experts, maar ook aan bekende mensen. Maar ik wil het hen (de BV's, red.) niet te kwalijk nemen want zij zijn op hun beurt misleid door andere mensen die ik het wél kwalijk neem", stelt Boudry.

De moraalfilosoof verwijst daarbij naar mensen "met een academische titel die vaak geen medische achtergrond hebben en die allerlei zeer boude uitspraken doen over een vakgebied dat niet het hunne is". Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse bioloog Theo Schetters die erg anti-vaccin is. "Dat is dan wel nog een bioloog, dus dat komt nog in de buurt. Maar je hebt soms ook psychologen en gezondheidseconomen die uitspraken doen binnen de virologie, en dan vooral over zaken waar een zeer brede consensus bestaat onder experts. Wanneer je als wetenschapper gebruik maakt van je titel om twijfel te zaaien over een andere wetenschapstak, is dat schadelijk want mensen gaan het onderscheid niet maken tussen verschillende vormen van expertise. Ze gaan zeggen Het is toch een professor, hij zal het wel weten."

"Kritisch zijn is een belangrijke houding in het leven. Ik geef zelf ook les in kritisch denken. Maar kritisch denken kan ook doorslaan. De boutade die ik daarvoor gebruik is: ‘Je moet aan alles durven twijfelen, maar vooral ook aan jezelf'. Het probleem met wetenschapsontkenners of met vaccintwijfelaars is dat ze heel veel zaken in twijfel trekken behalve zichzelf. Impliciet stellen ze zichzelf of enkelingen die ze dan verkiezen boven een zeer brede wetenschappelijke consensus."

Kritisch denken kan ook doorslaan. Het probleem met wetenschapsontkenners of met vaccintwijfelaars is dat ze heel veel zaken in twijfel trekken behalve zichzelf.

— Maarten Boudry

De twijfelaars gewoon doodzwijgen, is geen goed antwoord, zegt Maarten Boudry. "De twijfelaars drijven een beetje op het gevoel dat ze worden uitgesloten. Als je hen het zwijgen oplegt, worden ze net gesterkt in hun twijfel en hun wantrouwen. Het is een wankel evenwicht. Je moet er mee in debat gaan. Je moet ze natuurlijk niet op hetzelfde niveau zetten als een expert, maar je kan hun argumenten niet zomaar onbeantwoord laten."

Beluister het gesprek met filosoof Maarten Boudry via Radio 1 Select

Beluister het gesprek met viroloog Steven Van Guch via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet