Financiënminister De Croo "verbaasd" over berichten rond coronabonus: "Nog niets beslist"

3 april 2020
De zakenkrant De Tijd bericht vandaag dat de federale regering zaterdag een beslissing zal nemen over een zogenoemde "coronabonus" van 1.000 euro. Die bonus zouden bedrijven kunnen geven aan werknemers die blijven werken tijdens de coronacrisis, zonder er belastingen op te betalen. Voor essentiële sectoren zou er ook een belastingkorting komen (onder andere op overuren), en 2 extra vakantiedagen.

Maar minister van Financiën De Croo zegt "verbaasd" te zijn over dat bericht, en wil het niet bevestigen. "Tot nu toe worden er pistes bekeken, maar is er nog niets beslist." Ook uit andere bronnen horen we dat het nieuws voorbarig is.

Tot nu toe worden er pistes bekeken, maar is er nog niets beslist.

De Croo hoopt binnenkort met maatregelen te kunnen komen, ook ter ondersteuning van sectoren die vandaag op zoek zijn naar personeel, zoals de land- en tuinbouw. Er wordt al langer gezegd dat werknemers in tijdelijke werkloosheid zouden kunnen gaan werken in de landbouw, en hun uitkering combineren met dat loon. Voorlopig ontbreekt de regeling daarvoor.

Brussels Airlines

Als men een financiële tussenkomst vraagt, wil ik eerst begrijpen waarvoor die dient

De Croo klinkt voorlopig terughoudend over steun aan Brussels Airlines. "Als men een financiële tussenkomst vraagt, wil ik eerst begrijpen waarvoor die dient. Bij Brussels Airlines zit de overgrote meerderheid van de personeelsleden in economische werkloosheid. Die kost is dus overgenomen door de overheid. Van die bedragen waarover men spreekt, van verschillende honderden miljoenen, wil ik eerst begrijpen: waarvoor is dat juist, welke kosten lopen daar vandaag nog?".

Beluister het volledige gesprek met De Croo:

Lees ook: