Finse vaders veel meer betrokken dan Belgische

13 december 2017
De beste vaders zijn misschien wel de Finse vaders, want zij spenderen meer tijd aan hun schoolgaande kinderen dan de moeders. Zo'n 8 minuten meer volgens een OESO-rapport. Hoe komt dat?

"Het is een gevolg van een doorgedreven beleid, maar zit ook in de Finse cultuur", zegt correspondent Marcel Burger in Nieuwe Feiten. "Het gaat terug tot de jaren 1900. In Finland is gendergelijkheid dan ook al veel langer belangrijk dan in de rest van Europa. Vrouwen mochten er eerder stemmen en zetelen in het parlement." Maar die acht minuten meer, die komen eigenlijk door heel wat maatregelen die de Finse overheid nam om het Finse mannen zo aangenaam mogelijk te maken om voor hun kinderen te zorgen.

Een jaar ouderschapsverlof

Je kan in Finland zo een negen weken vaderschapsverlof opnemen. Daarnaast kon je nog eens zes tot tien maanden met de moeder delen als ouderschapsverlof. In totaal is dat dus een jaar ouderschapsverlof. "En daarbovenop wordt je loon nog eens voor 70 % doorbetaald", zegt Burger. "Dat is zo omdat Finnen heel hard geloven in investeren in kinderen. Zij zijn de toekomst van het land. Zo is ook het schoolsysteem in Finland mischien wel het beste ter wereld."

De Finnen voeren erg actief campagne: "Voor hen zijn die acht minuten trouwens nog niet genoeg. Ze willen nu ook werken aan het gelijktrekken van het loon van mannen en vrouwen."

Lees ook: