Fipronil in eieren: "57 verdachte bedrijven worden onderzocht"

7 augustus 2017
In de zaak van de besmette eieren laat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) weten dat in ons land 57 bedrijven onderzocht worden. Een deel van hen heeft in contact gestaan met het Nederlandse bedrijf Chickfriend, dat verantwoordelijk zou zijn voor de besmetting met het insecticide Fipronil. Het is de eerste maal dat er concrete cijfers voor België worden bekendgemaakt.

"Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) laat weten dat het, zodra het kennis heeft genomen van de lijst met 57 bedrijven, waarvan een deel gebruik heeft gemaakt van de diensten van de verdachte Nederlandse onderneming Chickfriend, onmiddellijk de geïdentificeerde producten heeft geblokkeerd om de consumenten te beschermen", luidt het in het persbericht van de minister.

Het resultaat van die testen wordt eerstdaags verwacht. Blijkbaar gebeuren de testen naar de aanwezigheid van fipronil niet in België zelf. Dat zou vanaf volgende week wel het geval zijn. De minister van Landbouw heeft gevraagd dat alles in het werk wordt gesteld om tests op de aanwezigheid van fipronil in eieren te kunnen uitvoeren in België. Het FAVV heeft geantwoord dat de erkende laboratoria vanaf het begin van de week van 7 augustus in staat zouden zijn om analyses uit te voeren in België".

Vanaf nu gaat de monitoringfase in, wat betekent dat er nog meer controles gebeuren buiten de 57 verdachte bedrijven. "Dat komt neer op 86 kippenkwekers die door het FAVV werden geïdentificeerd". Er komen ook nieuwe analyses op eieren die de jongste maanden werden geproduceerd.

De minister zal tot slot ook contact hebben met zijn Duitse en Nederlandse ambtsgenoten, "aangezien de fipronil-problematiek potentieel een Europees probleem kan zijn".