"Fiscaal optreden tegen een multinational is niet de sterkste kant van de regering"

28 september 2015
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat onderzoeken of er fiscale tolerantie kan komen voor slachtoffers van de 'uitstootfraude' van Volkswagen. "Kan niet" zegt fiscaal expert Michel Maus.

Michel Maus stuurde alvast deze tweet de wereld in.

 

#vw Min Van Overtveldt kan verkeersbelasting niet kwijtschelden. ( is overigens Vl bevoegdheid ) http://t.co/ZSqp9G0D1a 1/3

— Michel Maus (@MausMichel) September 28, 2015

 

Die tweet mag hij verder verklaren. In 1 minuut.

Vorige week rees er heel wat consternatie in de autowereld door het Volkswagenschandaal waarbij op grote schaal gesjoemel aan het licht kwam met CO2 uitstoot.

Wie denkt dat het hier enkel om een groen probleem gaat is fout. Het gaat ook om een fiscaal probleem zeker in ons land waar de verkeersbelasting, het voordeel bedrijfswagen en de aftrek autokosten voor vennootschappen zijn gerelateerd aan CO2.

Het aanpassen van de CO2 uitstoot van Volkswagen betekent dus een fiscaal probleem en de fiscus moet aanvullende belasting heffen tav de Volkswagen-rijders.

Minister Van Overtveldt liet weten dat hij die belasting zou willen kwijtschelden maar dat kan wettelijk niet. In Nederland kan dat wel door de hardheidsclausule die het mogelijk maakt om onbedoelde belasting kwijt te schelden.

Het enige alternatief is een fiscale fraudeklacht tegen Volkswagen om de fiscale schade te recuperen, maar fiscaal optreden tegen een multinational is niet de sterkste kant van de regering.

 

Ook Johan Van Overtveldt luistert naar Hautekiet. Dit liet hij ons weten na de uitzending:

Uiteraard kan ik dat niet.Ik had het dan ook over de fiscale aftrek en niet verkeersbelasting. Foutje van @HLN_BE https://t.co/wo3m28aeL8

— Johan Van Overtveldt (@jvanovertveldt) September 28, 2015

 

 

Lees ook: Van Overtveldt wil "fiscale tolerantie" voor VW-rijders (deredactie.be)

Radio 1 Select