Fiscus wil dat gerecht 61.546 regularisatiedossiers onderzoekt

26 oktober 2016
De Bijzonder Belastinginspectie (BBI) heeft een strafklacht ingediend in verband met 61.546 regularisatiedossiers. Dat schrijft De Tijd en het bericht is bevestigd door de Federale Overheidsdienst Financiën. De fiscus vermoedt dat er de afgelopen 12 jaar nogal wat zwart geld is witgewassen via enkele regularisatierondes.

36 miljard euro zwart kapitaal

De BBI heeft een klacht ingediend bij alle parketten van het land en bij het federaal parket. De afgelopen 12 jaar zou voor meer dan 36 miljard euro aan zwart kapitaal zijn witgewassen omdat er alleen maar belasting of een boete op de intresten zou zijn betaald, en niet op het zwart kapitaal zelf. Dat zwart kapitaal zou wel samen met de intresten zijn geregulariseerd.

 

Maar tot 7 jaar terug

De onregelmatigheden hebben zich voorgedaan bij de regularisatierondes tussen 2004 en 2013. Daar zou het geregulariseerde kapitaal maar tegen een belastingtarief tussen 4,5 en 8,7 procent zijn geregulariseerd. Ter vergelijking: bij de regularisatieronde van 2013 is 1,427 miljard euro geregulariseerd tegen een tarief van 35 procent.

 

"Wie na de regularisatie zijn centen wilde repatriëren naar een Belgische bank moest maar een attest voorleggen dat er maar voor de laatste zeven jaar werd geregulariseerd, en daarmee was de kous af", legt fiscaal expert Michal Maus uit in "De ochtend" op Radio 1. De fiscus kan maar tot zeven jaar teruggaan in de tijd, maar wie daarvoor zwart geld heeft witgewassen blijft wel strafrechterlijk vervolgbaar. Vandaar dus de klacht van de BBI.

Nu is het aan het gerecht

De meeste parketten laten weten dat ze de klacht van de fiscus nog niet hebben ontvangen. Het is trouwen nog niet duidelijk of ze er ook effectief iets mee gaan doen.

 

"Men heeft nu eenmaal niet de middelen bij de parketten om die 60.000 dossiers terug te gaan heropenen", zegt Maus. "Daar is onvoldoende mankracht voor. Als men inderdaad die toer zou willen opgaan, zal dat voor heel wat moeilijkheden zorgen bij de concrete afhandeling."

 

Radio 1 Select