Fitness-sector voelt zich geviseerd: "Wat met dansscholen en klimzalen?"

27 oktober 2021
©Victor Freitas (Unsplash)
Vanaf vrijdag moet iedereen opnieuw een mondmasker dragen in winkels en publieke ruimtes zoals gemeentehuizen of musea. En vanaf maandag 1 november wordt de coronapas verplicht in het hele land in de horeca en de fitnesscentra. Dat zijn twee maatregelen die alle regeringen van het land hebben genomen in de strijd tegen de stijgende coronacijfers.

Dit is discriminerend en stigmatiserend

De fitness-sector begrijpt dat er extra maatregelen komen, maar voelt zich geviseerd. "Waarom alleen in de private sector en niet de publieke sportsector? De sportfaciliteiten van de overheid worden gevrijwaard, terwijl daar gelijkaardige activiteiten doorgaan. Wat doe je met dansscholen, wat doe je met klimzalen en andere sportfaciliteiten? Toch spreekt men enkel over fitnessclubs, wat ik discriminerend en stigmatiserend vind", reageert Eric Vandenabeele van de Belgische fitnessfederatie in 'De Ochtend'. 

Hij vindt het niet kunnen dat de overheid de fitnesssector gebruikt als hefboom om de vaccinatie te verhogen. "Dat is niet correct", zegt hij. "Als men echt wil dat het iedereen gelijk is voor de wet, verplicht dan de vaccinatie voor iedereen. Wij worden nu als sector misbruikt. Wij zijn private ondernemingen. We hebben al zwarte sneeuw gezien. We hebben al veel investeringeren gedaan. Nu dreigen we klanten te verliezen. Veel fitnessclubs moeten extra personeel aanwerven om die controles uit te voeren."

Beluister het gesprek via Radio 1 Select.

Lees ook: