“Fitte kinderen behalen betere schoolresultaten”

16 december 2016
440 000 Vlaamse lagere schoolkinderen gaan dit schooljaar samen de afstand naar de zon lopen. Met dit actieplan wilt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) onze kinderen aan het bewegen krijgen. “We moeten beseffen dat sport een invloed heeft op de geest”, zegt topsportcoach Paul Van Den Bosch.

Amper 2,4% van de lagere schoolkinderen beweegt voldoende. Bij meisjes ligt het percentage lager en het aantal uren mindert naarmate kinderen ouder worden. “Eens kinderen in het secundair komen, sporten ze nog amper”, zegt Van Den Bosch.

Onder het motto “Hoog tijd voor geZONtijd” wil Crevits daar verandering in brengen. In samenwerking met sportcoach Van Den Bosch wil ze elk kind in het lager onderwijs per dag twintig minuten extra laten bewegen, goed voor 150 miljoen km. Dat is de afstand van de aarde tot de zon. “Leerkrachten vullen zelf in wat ze willen doen om kinderen meer te laten bewegen.” 540 Vlaamse lagere scholen schreven zich in voor het project.

Van De Bosch hoopt dat de campagne een groot succes wordt. “Iedereen gaat moeten beseffen dat sport ook invloed heeft op de geest. Kinderen die fysiek fitter zijn, kunnen zich beter concentreren in de les en halen betere schoolresultaten. Kinderen die meer bewegen hebben ook een impact op het totale schoolklimaat.”