Brand in Londens flatgebouw: verschillende doden, gebouw lijkt stabiel

14 juni 2017
Bij een uitslaande brand in een appartementsgebouw in het westen van Londen zijn verschillende doden gevallen. Dat zegt de brandweer. Ongeveer 200 brandweerlui zijn sinds 1 uur vannacht aan de slag om het vuur in het gebouw met 24 verdiepingen te bestrijden. Zeker 50 bewoners zijn afgevoerd naar 5 verschillende Londense ziekenhuizen. Op dit moment lijkt het gebouw stabiel, de brandweerploegen kunnen dan ook doorwerken. Ze blijven zoeken naar achtergebleven inwoners.

De Grenfell Tower in de Latimer Road in de wijk North Kensington staat al het grootste deel van de nacht en de hele ochtend in lichterlaaie. Bij het ochtendgloren sloegen er nog steeds vlammen naar buiten, vanaf de tweede verdieping van het appartementsblok met 24 verdiepingen, dat 120 flats telt.

Volgens recente communicatie van de brandweer heeft een onderzoek van een ingenieur uitgewezen dat het gebouw voorlopig stabiel lijkt. "Onze ploegen kunnen op dit moment blijven doorwerken in het gebouw." Vlak na het uitbreken van de brand zouden vele mensen al gered zijn via de verschillende verdiepingen, maar de brandweerploegen zijn nog maar tot de 19e en de 20e verdieping van de woontoren geraakt. In het gebouw wordt op dit moment nog steeds naar achtergebleven inwoners gezocht. Wie zichzelf heeft kunnen redden, wordt gevraagd zich te melden, zodat er een overzicht gemaakt kan worden.

De oorzaak van de brand, die moet zijn uitgebroken rond 1 uur lokale tijd, is nog onduidelijk. Na een halfuur stond het hele gebouw in lichterlaaie. Het vuur heeft zich stelselmatig een weg naar boven gebaand in het gebouw, "als een waterval", zo omschreef een vrouw het die tegenover het gebouw woont.

Volgens een bewoner zou het brandalarm niet afgegaan zijn. Het gebouw had in juni 2016 nog een risicoanalyserapport gekregen na een grote restauratie. De conclusie was een medium (dus normaal) brandrisico.

Volgens een lokale actiegroep zou nalatigheid van het stadsbestuur aan de basis kunnen liggen. In 2013 werden bewoners in het gebouw al geplaagd door herhaaldelijke stroomstoringen, die veroorzaakt werden door een verkeerde bekabeling. Volgens The Grenfell Action Group laat de brandveiligheid in het gebouw jaren later nog steeds te wensen over.

Meer op deredactie.be