Flatgebouw van 27 verdiepingen in lichterlaaie in Londen

14 juni 2017
In het westen van Londen staat een appartementsgebouw van 27 verdiepingen al urenlang in brand. Ongeveer 200 brandweerlui zijn aan de slag om de immense brand te bestrijden. De evacuatie van bewoners is nog volop aan de gang en het is niet duidelijk of iedereen in veiligheid gebracht is.

De Grenfell Tower in de wijk North Kensington staat al vier uur lang in lichterlaaie. Vanaf de tweede verdieping slaan de vlammen uit het appartementsblok met 27 verdiepingen. Het vuur heeft zich stelselmatig een weg naar boven gebaand in het gebouw, "als een waterval van vuur", zo omschrijft een vrouw die tegenover het gebouw woont. De brandweer vreest dat het zwartgeblakerde appartementsblok elk moment kan instorten.

De oorzaak van de brand, die moet zijn uitgebroken rond 1 uur lokale tijd, is nog onduidelijk. Volgens een lokale actiegroep zou nalatigheid van het stadsbestuur aan de oorzaak kunnen liggen. In 2013 werden bewoners in het gebouw al geplaagd door herhaaldelijke stroomstoringen, die veroorzaakt werden door een verkeerde bekabeling. Volgens The Grenfell Action Group zou de veiligheid in het gebouw nog steeds te wensen over laten. 

(lees voort onder de foto)

Zware rookontwikkeling

The London Ambulance Service kreeg omstreeks 1.30 uur lokale tijd een eerste oproep binnen. Zeker 15 mensen zijn intussen afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt omdat ze bevangen werden door de rook. Verschillende mensen zijn ter plaatse al behandeld voor tal van verwondingen.

Tegen het ochtendgloren was de evacuatie van het gebouw nog volop aan de gang. Het is nog onduidelijk of alle bewoners van het appartementsblok tijdig in veiligheid zijn gebracht. Buurtbewoners getuigen in Britse media dat ze mensen gehuld in dekens uit het gebouw hebben zien rennen voor hun leven.

De ambulancedienst raadt mensen in de omgeving aan om ramen en deuren gesloten te houden. De gigantische brand gaat gepaard met felle rookontwikkeling. De Metropolitan Police heeft tijdelijk een cordon ingesteld rond het brandende gebouw.

200 brandweerlui en 44 bluswagens

Volgens assistent-brandweercommissaris Dan Daly is de brand "enorm en bijzonder ernstig". Er zijn maar liefst 200 brandweerlui en 44 bluswagens ter plaatse om het vuur onder controle te krijgen. De brandweermannen dragen bovendien allemaal beademingsapparatuur en werken volgens Daly in zeer moeilijke omstandigheden. 

"major incident".

Radio 1 Select