Fleece vervuilt het milieu!

9 maart 2016
Ga je straks ook met je fleecetrui het huis uit, of lig je 's avonds met je fleecedekentje in de zetel? Lekker warm, maar niet zo goed voor het milieu als we wel denken!

 

Hoe wordt fleece precies gemaakt?

 

Fleece wordt gemaakt van gerecycleerde petflessen. PET staat eigenlijk voor polyethyleentereftalaat, een stof die van olie wordt gemaakt. De petflessen worden gemalen en gesmolten om er vervolgens lange fiberdraden van te kunnen trekken. En van die draden weef je een trui of een vest. Door deze vervolgens te warm te wassen, krimpt hij, en ontstaat de typische textuur van fleece.

 

Dankzij fleece hebben we dus onze enorme afvalberg aan plastic een beter kleiner gemaakt? Toch niet!

 

Wanneer je een fleeceproduct wast, komen er door de wrijving miniscule deeltjes plastic vrij, die vervolgens via de afvoer van je wasmachine in het milieu terechtkomen. Ook wanneer je een fleecetrui draagt, komen die deeltjes vrij.

 

Fleece is dus niet alleen een oplossing voor het probleem van de plastic afvalberg, het is er ook een oorzaak van

 

zegt Heather Leslie van het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam in Nieuwe Feiten.

Bovendien is die fleece-oplossing volgens Lesie ook nog eens bijzonder omslachtig.

"Lege petflessen kun je veel beter gebruiken om weer te vullen, in plaats van ze te versnipperen, er draden van te maken, die te weven tot een trui en die heet te wassen. Dat is een ingewikkeld, relatief duur en vervuilend proces. Flessen op zich geven ook nog eens minder miniscule plastic deeltjes af bij gebruik dan fleecekleding."

 

Het is duidelijk: weg met fleece, leve de wollen trui!


 

Beluister het volledige interview met Heather Leslie in Nieuwe Feiten

Foto © Getty Images, bron: De Volkskrant