Flo Windey over filters op Instagram: “Fuck it, die foto is leuk zoals die is”

27 april 2021
© Flo Windey (Instagram)
Tv- en sociale mediapersoonlijkheid Flo Windey plaatste een tijdje geleden een opmerkelijke story op haar Instagram. Ze ging stoppen met filters plaatsen op haar foto’s. Filters zijn een soort laagje dat je over een foto heen kan leggen zodat imperfecties minder opvallen. Door telkens die filters te gebruiken, herkende ze zichzelf bijna niet meer. En je krijgt er complexen van.

“Vroeger postte ik nooit een foto zonder filter. Die deden de kleuren en mijn ogen er extra mooi uitzien. Maar nu heb ik zoiets van: fuck it, ik ga niet zoveel tijd meer steken in die foto’s want als ik er te lang naar kijk, zie ik alle imperfecties”, vertelt Flo Windey in De Wereld Van Sofie. “Als ik het een leuke foto vind, ga ik die nu gewoon posten zoals die is.”

Onrealistische versie van jezelf

“Foto’s te hard gaan bewerken, is echt een gevaar. Ik heb dat bij heel veel influencers en Instagrammers gezien. Ze bewerken hun foto’s zo hard dat ze zichzelf niet meer herkennen. Daardoor creëer je body image issues. Je gaat jezelf spiegelen aan een onrealistische versie van jezelf en dat is zo gevaarlijk. Want achter dat scherm zit wel nog steeds een mens.”

Keerpunt

Het keerpunt is bij Flo gekomen toen ze een online samenwerking had. “Ik moest een foto plaatsen voor een campagne. Ik stond op die ochtend en ik voelde me helemaal niet goed in mijn vel. Soms heb je zo van die dagen. Die foto moest die dag online komen en ik voelde het gewoon niet. Ik heb daar een volledige mental breakdown over gehad. Over een stomme foto voor op Instagram."

Ik had een volledige mental breakdown, over een stomme foto voor op Instagram. Toen heb ik de switch gemaakt.

"En toen dacht ik: zo hard boeit dat eigenlijk niet. Waarom maak ik daar zo’n heel spel van? Waarom moet die foto ‘perfect’ zijn? Gewoon zodat mensen die ik niet persoonlijk ken dat kunnen liken? Toen heb ik echt de switch gemaakt. Ik wilde zo’n dingen niet meer laten wegen op mijn mentale gezondheid, omdat ik wil staan voor vrijheid en jezelf kunnen zijn. Waarom zou ik daar dan toch nog aan meedoen?”

Ongefilterde cellulitis en vetrolletjes

“Sociale media zorgen er vooral voor dat je jezelf gaat vergelijken met wat andere mensen posten. Maar vaak is hetgeen dat gepost wordt een gefilterde en perfecte versie. En ik dacht ook: wauw, ik wil zoals hun zijn, dat lichaam wil ik. Maar je moet gewoon beseffen dat iedereen genetisch anders is. Zelf ben ik een aantal mensen beginnen volgen die staan voor body positivity, die zichzelf graag zien en die gewoon hun realistische lichamen tonen. Zij fotoshoppen hun cellulitis of vetrolletjes niet weg. Dat heeft mijn ogen echt geopend."

Ik wil niet dat mensen naar mijn profiel kijken en zich voelen zoals ik mij voel als ik naar bijvoorbeeld Dua Lipa kijk.

"Ik kan nooit zijn zoals iemand anders maar ik kan wel gewoon blij zijn met hoe ik ben, in plaats van te kijken naar anderen. Dat is ook waarom ik gestopt ben met het bewerken van mijn foto’s. Ik wil niet dat mensen naar mijn profiel kijken en zich voelen zoals ik mij voel als ik naar bijvoorbeeld Dua Lipa kijk.”

Ontvolgen

Is ontvolgen dan dé manier om die switch in je hoofd te kunnen maken? “Ontvolgen is eigenlijk redelijk extreem, maar ik doe dat omdat ik weet hoe vatbaar ik daarvoor ben. Ik zou willen zeggen dat ik sterk ben en dat ik dat zomaar kan. En als ik dan van die mensen zie poseren met hun perfecte leven, perfecte filter en perfecte lichaam, wil ik een zak chips kunnen opentrekken en zeggen dat het mij niks kan schelen. Maar dat gaat heel moeilijk. Want als ik zo’n dingen zie, dan heb ik het gevoel dat ik op dieet moet of moet gaan sporten. Terwijl ik zelf moet kunnen bepalen of ik dat wil. En niet omdat ik hetzelfde lichaam wil als een Instagrammer.”

Ik moet zelf kunnen bepalen of ik wil gaan sporten of diëten, en niet omdat ik hetzelfde lichaam wil als een Instagrammer.

Lizzo

"Op sociale media volg ik nu meer mensen met andere lichaamstypes en ga ik op zoek naar lichaamstypes die bij het mijne aanleunen. Of ik volg mensen die dezelfde complexen hebben als ik. Mijn favoriete persoon op sociale media is momenteel Lizzo, een Amerikaanse zangeres. Zij omarmt wie ze is en verwoordt bepaalde zaken zo goed in haar filmpjes op Tiktok. Zij opent mijn ogen voor heel veel zaken waar ik eerst niet bij stilstond."

Rolmodellen met alle soorten lichamen

"Toen ik pakweg zestien was, zag ik enkel magere zangeressen in de media. Als die dan wat bijkwamen stond dat meteen in alle boekjes. Nu zijn die zangeressen wat ouder en zijn hun lichamen veranderd, wat heel normaal is. En toch krijgen die nog steeds te maken met fat shaming terwijl ze eigenlijk nog steeds mager zijn.”

Als ik er nu bij stilsta, is het raar om te beseffen dat ik als klein meisje dacht dat ik moest afvallen.

“Ik denk dat meer rolmodellen met alle soorten lichamen in de media al heel veel zouden kunnen helpen. Ik wilde zelf als kind altijd mager zijn, maar ik was mollig. Als ik er nu bij stilsta, is het raar om te beseffen dat ik als klein meisje dacht dat ik moest afvallen. Of dat ik me zorgen maakte over het haar op mijn armen dat andere meisjes niet hadden.”

Zorg dragen voor je lichaam

“Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen. Je moet je lichaam niet straffen omdat het er niet uitziet zoals in de boekjes of op Instagram. Je moet het goed behandelen. Zorg dat je lichaam blij is, en dat jij blij bent in dat lichaam. Besef ook dat sommige dingen niet realistisch zijn.”

Beluister het gesprek met Flo Windey in ‘De Wereld Van Sofie’ via Radio 1 Select.

 

'Lijf': vanaf dinsdag 27 april te beluisteren in 'Zandman', via de app van Radio 1, op radio1.be of via een favoriete podcast-app.

'Zandman': elke avond om 22.00 uur op Radio 1

Lees ook: