FM-radio verdwijnt

13 mei 2016
Is analoog out/oud? Analoge radio is vandaag niet meer weg te denken uit het medialandschap. En daarbovenop heeft het ervoor gezorgd dat iedereen naar de radio kan luisteren, zegt VUB-onderzoeker Simon DelaereFM heeft ervoor gezorgd dat onze radio's erg goedkoop geworden zijn.

Is analoog out/oud?

Analoge radio is vandaag niet meer weg te denken uit het medialandschap. En daarbovenop heeft het ervoor gezorgd dat iedereen naar de radio kan luisteren, zegt VUB-onderzoeker Simon Delaere

FM heeft ervoor gezorgd dat onze radio's erg goedkoop geworden zijn.

Het is een wijdverbreide technologie, maar heeft één belangrijk nadeel: de ruimte is beperkt.

Kort gezegd komt het erop neer dat digitale radio zou moeten bijdragen aan de verrijking van het radiolandschap. Op DAB+ kunnen namelijk meer frequenties tegelijk uitzenden. Meer plaats betekent ook meer zenders, dus meer keuze voor de consument.

 

Alles vervangen

Mensen die vandaag een DAB-toestel hebben, zijn zich daar zeker bewust van. Zo een toestel kost namelijk wel wat meer. En consumenten moeten meerdere toestellen tegelijk aanschaffen. Want zowel je wekkerradio, de radio in je keuken als die in je wagen moet vervangen worden. 

Maar die prijs zal zeker zakken wanneer er meer mensen op de digitale kar springen

zegt Simon Delaere.

 

"FM zit vol"

Dat er op FM geen nationale zender meer bij kan, zegt minister van media Sven gatz. Met DAB+ kan je makkelijk naar dertig nationale radio's gaan.

Vaak hoor ik van initiatiefnemers dat zij evenveel recht hebben om op het nationale net te komen als VRT of Medialaan, en dan moet ik hen ook gelijk geven

De overgang wordt vandaag dus officieel aangekondigd, de definitieve overgang vindt pas plaats in 2022. En met die prijs valt het al bij al nog mee, zeg minister Gatz. Voor 30 euro heb je een DAB+-toestel in huis.