"Fortnite is al lang geen gewoon spel meer, het wordt een volwaardig sociaal medium"

11 februari 2019
© Belga
Tien miljoen luisteraars: daar kan Lieven Vandenhaute alleen maar van dromen. Voor DJ Marshmello is het geen droom. Hij speelde zijn set voor 10 miljoen feestvierders op videogame 'Fortnite'.

Het ging dus om een virtueel concert, en die 10 miljoen feestvierders, dat waren de avatars van de spelers. Zij legden de virtuele wapens neer om naar het concert van DJ Marshmello te kijken, zegt techexpert Frederik De Bosschere in ‘Nieuwe Feiten’. “Het was een audiovisueel spektakel”. Volgens hem is 'Fortnite' dan ook veel meer dan zomaar een spelletje:

We hebben nogal de neiging om naar Fortnite te kijken als het zoveelste onnozele spelletje waar de jeugd zich massaal in verliest. Terwijl het voor heel veel mensen een volwaardig sociaal medium is.

Het is een speelplaats, het is live tv, het is een soort Facebook… “Als je je afvraagt waarom jongere generaties nog weinig tv kijken of nog weinig op Facebook zitten, dan kan je dat aan Fortnite en Minecraft wijten. Voor hen is het even natuurlijk als samen chatten of samen naar een serie kijken. Ze starten het spel op en ze beleven samen avonturen.”

Beluister het integrale gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook het opiniestuk van Frederik Debosschere op vrtnws.be: "Fortnite is geen spel. Het is een speelplaats die we dringend serieus moeten nemen"

Radio 1 Select