Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Foto van huppelend geëvacueerd meisje op Belgische luchthaven gaat wereld rond (en wordt meteen gemanipuleerd)

do 26 aug. - 6:33

Een foto van een gezin dat met een evacuatievlucht uit Afghanistan naar België kwam, gaat viraal op sociale media. Maar er circuleert ook een andere, gemanipuleerde versie van de foto, waarop wapens zijn gefotoshopt in de bagage van de ouders.
manipulatie beeld

Het is een foto die heel wat losmaakte op sociale media: een gezin stapt op het tarmac van de militaire luchthaven van Melsbroek, pas geland vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel in het kader van de evacuatieoperatie "Red Kite". Achter een man en een vrouw huppelt een meisje in een gele broek. Heel wat internetgebruikers vinden het een hartverwarmend beeld.

Viraal

De foto werd gisteren in Melsbroek genomen door freelance fotografe Johanna Geron voor het persagentschap Reuters. Het beeld ging al snel viraal, zowel in ons land als ver daarbuiten. Zo duikt de foto op in de pers in onder andere India, Mongolië en Portugal. Ook de Arabische zender Alhurra wijdde er een artikel aan.

Klauwen

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) deelde het beeld gisteren op zijn sociale media, met de boodschap dat het gezin was gered “uit de klauwen van de Taliban”. Op een persconferentie over de operatie "Red Kite" vanochtend vermeldde Mahdi nogmaals dat vooral dat beeld van het huppelende meisje hem zal bijblijven.

De foto is bijzonder populair bij politici en burgers die zich scharen achter de reddingsoperatie vanuit Kaboel.

Een cameraploeg van VRT NWS kon het huppelende meisje ook toevallig zelf vastleggen op beeld:

Granaatwerper

Maar het beeld werd gisteren meteen ook gemanipuleerd en in omgekeerde zin gebruikt, met name door mensen die zich zorgen maken over de screening van al wie op de vluchten naar ons land komt.

“Krijgen sommige terroristen een gratis ritje uit Afghanistan?” vroeg het Twitterprofiel van het Russische mediabedrijf RT zich af. Op de bijhorende foto was te zien hoe RT in de rugzakken van de volwassenen machinegeweren, een granaatwerper en zelfs dynamietstaven had gefotoshopt. Er viel ook in grote letters een boodschap op te lezen over hoe, volgens een Amerikaanse overheidsbron, bijna 100 geëvacueerden uit Afghanistan gesignaleerd stonden op volglijsten van de veiligheidsdiensten.

Dat het ging om een gemanipuleerde foto, was enkel duidelijk door een boodschap zijdelings rechts. Daar stond in kleine lettertjes de tekst: "Noot: gefotoshopt beeld". Zonder verwijzing naar het origineel was daarbij niet af te leiden wat er precies gefotoshopt was.

Na heel wat kritiek op sociale media verwijderde RT de foto ongeveer zes uur later van Twitter.

Staatspropaganda

RT is een Russisch televisienetwerk dat onder controle staat van de Russische overheid. De letters RT stonden vroeger voor “Russia Today”. Opgericht in 2005 als afsplitsing van het staatsmediabedrijf RIA Novosti, is RT vandaag uitgegroeid tot een netwerk van verschillende televisiekanalen in vijf talen.

Het mediabedrijf is berucht voor zijn eenzijdige pro-Russische verslaggeving en voor het herhaaldelijk delen van desinformatie en complottheorieën. In het bijzonder besteedt RT graag aandacht aan sociale en politieke onenigheid in westerse landen. Ook migratie is een favoriet onderwerp. Het is binnen dat kader dat het gefotoshopte beeld van de geëvacueerde burgers in Melsbroek opdook.

Foto van huppelend geëvacueerd meisje op luchthaven: hoe komt zo'n beeld tot stand? Luister via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet