Foute vrienden

3 december 2019
Gisteren getuigde Virginia Giuffre in het BBC-programma Panorama over het misbruikschandaal rond Jeffrey Epstein. Epstein zou een uitgebreid netwerk hebben gerund voor seks met minderjarige meisjes, Giuffre is een van de vermeende slachtoffers. Onder anderen de Britse prins Andrew en oud Amerikaans president Bill Clinton rekenden zich tot de vriendenkring van Epstein. Hoe bepalend kunnen foute vrienden zijn? Worden we allemaal aangetrokken tot foute vrienden? En hoe zeg je zo'n vriendschap op?

Amerikavolger Thomas De Graeve schetst het Epsteinschandaal. Hoezeer waren zijn hooggeplaatste vrienden op de hoogte van zijn misbruik?

Thomas Van Looveren was 29 toen hij plots een moment van openbaring had. “Als ik van mijn leven nog iets wil maken, dan zal het zonder mijn huidige vrienden moeten.” Hij schreef er het nummer “Gij waart er ni” over, onder de naam J. Thomas. Hij vertelt zijn verhaal van breken met ‘foute vrienden’ aan Ward Bogaert.

Hoe bepalend zijn vrienden? Waarom zou je bevriend worden met iemand van bedenkelijk allooi? Zijn vrienden sneller geneigd elkaar te volgen in verkeerd gedrag? Beate Volker is sociologe aan de Universiteit van Amsterdam.

Hoe ga je als ouder om met “foute vriendschappen” van je kind? Kan je zo’n vriendschappen voorkomen, of verbieden in extreme gevallen? Sarah Van Gysegem, opvoedingscoach bij de Gezinsbond, over de do’s en dont’s als ouder in zo’n situatie.

Greet Hofmans was een alternatieve gebedsgenezeres en een hechte vriendin van de Nederlandse koningin Juliana. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een heuse crisis, de ‘Greet Hofmans-affaire’. Maar was Hofmans wel een foute vriendin? Historicus en schrijver Han Van Bree geeft zijn visie van de feiten.

Lees ook: