Francesco Vanderjeugd trekt zich terug als kandidaat-voorzitter van Open VLD en steunt Bart Tommelein

8 januari 2020
© Thierry Roge (Belga)
Francesco Vanderjeugd bergt zijn ambitie op om de nieuwe voorzitter van Open VLD te worden. De burgemeester van Staden steunt kandidaat-voorzitter Bart Tommelein. De twee West-Vlamingen komen met een "gezamenlijk project". Het is de tweede keer dat Vanderjeugd zijn persoonlijke ambities moet terugschroeven.

Francesco Vanderjeugd (31) verraste in juni van vorig jaar door zich vrij kort na de verkiezingen kandidaat te stellen om Gwendolyn Rutten op te volgen als voorzitter van de liberalen. De voorzittersverkiezingen bij Open VLD vinden volgens de huidige planning plaats in maart dit jaar, en zo pakte Vanderjeugd andere kopstukken in snelheid.

Vanderjeugd gaf achteraf toe dat zijn politieke mentor, Bart Tommelein, niet "boos" was door die plotse kandidatuur. Vanderjeugd hoopte toen dat hij op Tommelein "kon rekenen". Maar Tommelein, die ook burgemeester is van Oostende, dacht zelf na over het voorzitterschap en kondigde kort voor de kerstvakantie zijn eigen kandidatuur aan.

(lees verder onder de foto)

Bart Tommelein

Duo

Bij de voorzittersverkiezingen komt het dus niet tot een West-Vlaamse clash tussen Vanderjeugd en Tommelein. Na verschillende gesprekken de voorbije weken en maanden beslisten de twee om te gaan voor een "gezamenlijk project".

Het duo wil daarbij niet alleen meer inzetten op burgerparticipatie, ze willen ook meer luisteren naar de basis en werken aan de vernieuwing van de partij. "Er zijn ontzettend veel creatieve mensen in onze partij met goede ideeën. Die ideeën moeten we naar boven halen zodat we er kritisch mee aan de slag kunnen", aldus kandidaat-voorzitter Bart Tommelein.

Ledenbevraging

"Daar wil ik graag een rol in spelen", vult Francesco Vanderjeugd aan. Vanderjeugd voerde zelf een ruime ledenbevraging uit. Daaruit is volgens hem gebleken dat de leden "meer en échte inspraak willen". "Velen vinden dat de partij de voeling kwijt is met wat er leeft onder de leden. Daar moeten we mee aan de slag. Een grondige doorlichting van onze partij én organisatie is aan de orde", aldus Vanderjeugd.

Volgens Vanderjeugd blijkt ook dat veel leden bij de laatste verkiezingen getwijfeld hebben om nog op de partij te stemmen. "Een duidelijk teken dat we het roer best omgooien", klinkt het. De bevraging kostte Vanderjeugd samen met de rest van zijn campagne al "ettelijke duizenden" euro's, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Vanderjeugd zijn persoonlijke ambities terugschroeft. Bij de Vlaamse verkiezingen van vorig jaar stond hij vrijwillig zijn plaats op de lijst (de derde plaats) af aan Mercedes Van Volcem. Vanderjeugd zakte naar de vierde plaats en raakte, ondanks een goede persoonlijke score, niet opnieuw verkozen in het Vlaams Parlement.

Mercedes Van Volcem, die naar eigen zeggen zelf mee bemiddelde tussen de twee, reageert tevreden dat Vanderjeugd en Tommelein gaan samenwerken. Eerder sprak ze nog haar steun uit voor Vanderjeugd. "Eendracht maakt macht en macht zorgt ervoor dat we problemen kunnen aanpakken. 'No Team, No Glory'", besluit het West-Vlaamse parlementslid.

Volgens Tommelein is er geen belofte gemaakt om Vanderjeugd minister te maken in een nieuwe federale regering, laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws, maar "in principe kan iedereen minister worden, ook wie geen parlementslid is", zegt hij ook.

Beluister het gesprek met Francesco Vanderjeugd en Bart Tommelein via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be, Belga en 'De Ochtend'