Francken bevestigt: dader Charleroi was illegaal in ons land

8 augustus 2016
De aanvaller van de twee agentes gisterenmiddag in Charleroi, is een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit die illegaal in ons land verbleef. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigd. De man heeft twee bevelen om het grondgebied te verlaten, niet opgevolgd. De twee agentes die gewond raakten bij de aanslag, worden niet langer in een coma gehouden.
Het federaal parket gaf vanmiddag meer informatie vrij over de identiteit van de man die gisterenmiddag twee agentes heeft aangevallen voor het politiecommissariaat in Charleroi. Het gaat om een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit die sinds 2012 in ons land verbleef. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigt intussen dat de man illegaal in ons land was. Hij heeft twee bevelen om het grondgebied te verlaten, niet opgevolgd. "De Algerijnse overheid werkt niet echt mee om de terugkeer van haar landgenoten te bewerkstelligen", zegt Francken aan VRT Nieuws. "Ik heb heel weinig plaatsen in gesloten centra. Ik had er 400 toen ik begon in 2014, er zijn er nu 600. Ik heb al fors uitgebreid, maar dat is nog onvoldoende. Ik gebruik die plaatsen efficiënt. Ik gebruik die voor mensen van wie ik weet dat ik ze ook weg krijg. Als ik ze niet weg krijg, omdat hun landen hen niet terugnemen, dan beslist de dienst Vreemdelingenzaken vaak om hen niet op te sluiten."

Francken wil dat er nu eindelijk een akkoord komt met Algerije. "Bij voorkeur onder Europees mandaat, zo niet bilateraal", aldus de staatssecretaris in een schriftelijke mededeling. "Ik kom tegen de eerstvolgende kern met een aantal bijkomende maatregelen om de gedwongen terugkeer van illegalen verder te verhogen", luidt het nog.

Premier Charles Michel (MR) reageert ten slotte dat de strijd tegen de criminele illegalen een "pertinente en nodige strijd" is. "Jullie weten zeer goed dat we de laatste maanden veel werk hebben geleverd om een duidelijke boodschap te geven tegen de criminele illegalen."

Dader was "soldaat van IS"

Amaq, het officieuze persagentschap van IS, heeft intussen verspreid dat de dader "een soldaat van IS" was. Of dat betekent dat IS ook effectief achter de aanslag zit, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Intussen is er volgens het persbureau Belga in Charleroi een huiszoeking geweest in de woning van een Algerijnse familie in verband met deze zaak.

Niet meer in coma

Bij de aanval van gisterenmiddag werden twee politieagentes die op wacht stonden voor het politiecommissariaat in Charleroi aangevallen. Beide agentes werden ernstig verwond in het gezicht en in de nek.

Ze werden in een kunstmatig coma gehouden, maar dat is nu niet langer het geval. Hun toestand is momenteel stabiel. De agente die het zwaarst gewond is geraakt, zal wel nog verschillende operaties moeten ondergaan.

Het parket benadrukt dat de agentes grote moed getoond hebben bij hun pogingen om de dader tegen te houden. Die laatste werd uiteindelijk neergeschoten door een derde politieagent. De dader overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De rugzak die hij bij zich had werd door de ontmijningsdienst DOVO onderzocht. Daarbij werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Omdat er aanwijzingen zijn dat er mogelijk een terroristisch motief achter de aanval zit, heeft het federaal parket het onderzoek overgenomen van het parket van Charleroi. Het gerechtelijk onderzoek is volop aan de gang. Afgelopen nacht werden alvast twee huiszoekingen uitgevoerd in de omgeving van Charleroi. Wat die hebben opgeleverd, is nog niet bekend. In het belang van het onderzoek, geeft het parket voorlopig geen verdere informatie vrij.

Radio 1 Select