Francken: "Echte vluchtelingen vliegen we binnen, economische migranten niet"

6 juli 2017
In Tallinn, in Estland, bespreken de Europese ministers van Binnenlandse Zaken vandaag en morgen de migratiecrisis in Italië. Daar kwamen dit jaar al 85.000 migranten en vluchtelingen aan en het opvangsysteem staat er onder grote druk. Staatssecretaris Theo Francken blijft erbij dat alleen asielzoekers mogen opgevangen worden in Europa. "Echte vluchtelingen vliegen we binnen, economische migranten niet", benadrukte hij in "De ochtend" op Radio 1.

In Tallinn, de hoofdstad van Estland, wordt straks op Europees niveau vergaderd over de migratiecrisis, meer bepaald over de toestroom van migranten uit Afrika die via Libië en de Middellandse Zee Europa - en dan vooral Italië- proberen te bereiken. Van de migranten die in Italië aankomen, komt 11% uit Bangladesh, na de Nigerianen is dat de grootste groep. 

Ons land is sterk vertegenwoordigd in Tallinn, door minister van Justitie Geens (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). 

Hoe wil ons land bijdragen om de migratiecrisis op te lossen? "Ik denk dat er een aantal zaken zijn", zegt Francken. "Ik ga mijn solidariteit met de Italiaanse regering uitdrukken. Italië kan op ons rekenen, zoals ook de Grieken op ons konden rekenen, daar is de stroom opgedroogd. Als we de top 10 van nationaliteiten bekijken, zien we dat er geen Syriërs op de bootjes zitten. Het zijn vooral Afrikanen, economische migranten waarvoor de erkenningsgraad heel laag ligt, dat is illegale migratie, dat gaat niet over echte vluchtelingen.

Ik pleit voor veel meer take-backs door de Libische kustwacht. Dat die Libische kustwacht wordt versterkt, dat is mijn tweede boodschap. 

Ten derde: het debat over de rol van de ngo's bij de reddingsoperaties, daar is nogal wat commotie over geweest. Ik stel vast dat wat de linkse Italiaanse regering op papier heeft gezet (gedragscode voor humanitaire organisaties), nog veel verder gaat dan wat ik ooit zou durven voorstellen. Dat zal een stevig debat zijn, want dat is controversieel." 

België werkt mee aan strijd tegen mensensmokkelaars

"Er zijn een aantal zaken die we kunnen doen om te helpen", zegt Francken. "We hebben een fregat in de Middellandse Zee dat werkt om mensensmokkelaars op te sporen en te arresteren. De echte vluchtelingen vliegen wij ook binnen en dat is verspreid. Het probleem is dat Italië weinig echte vluchtelingen kan aanbieden, want ze moeten een erkenningsgraad hebben, gemiddeld over Europa, van meer dan 75%, dat is bijna niemand die in Italië toekomt. België doet zijn eerlijk deel, maar het overgrote deel van de mensen dat er aankomt, zijn geen echte vluchtelingen, kunnen niet gespreid worden en blijven dus in Italië. We willen aan de Italiaanse regering aangeven dat we wel degelijk solidair zijn. Als er humanitaire hulp nodig zou zijn, dan zullen wij dat zeker met heel veel plezier doen voor de Italianen, zoals we dat ook voor de Grieken gedaan hebben."

"Iedereen naar Europa: dat zal niet gebeuren"

Francken las vanochtend ook het persbericht van Amnesty International en de kritiek daarin op Europa. "Amnesty en andere ngo's willen 1 ding: zij willen dat alle vluchtelingen en migranten (ook economische) kunnen binnenkomen in Europa. Dat zal niet gebeuren. Daar is geen enkel draagvlak voor bij mijn Europese collega's en in België. Echte vluchtelingen vliegen we binnen. Ik doe 5 keer meer dan de vorige regering, maar we gaan geen economische migranten binnenvliegen. Zij worden toch niet erkend en worden dan illegaal. Hun agenda is die van een open border policy (open grenzen-beleid). Zij willen migratiegrenzen tot de grond afbreken en daar zal ik nooit of nooit in meegaan. Ik verschil hier 100% van mening met de ngo's."

Ik wil absoluut echte vluchtelingen redden, maar ik wil geen nieuw illegaal immigratiekanaal creëren, benadrukt Francken. "We hebben een anti-verdrinkingsplan nodig. Maar Libië is nog een moeilijkere partner dan Turkije. De oplossing zal zijn duidelijk te maken dat het kopen van een ticket op een mensensmokkelboot geen vrije toegang geeft tot de Europese Unie. Als dat niet lukt, zullen er mensen blijven verdrinken. De migratiedruk is te hoog. Er zijn gewoon te veel mensen die zullen blijven proberen Europa te bereiken."