Theo Francken: “Ik breek records terugsturen illegale criminelen"

8 augustus 2016
Francken
De 33-jarige Algerijn die zaterdag twee agentes aanviel in Charleroi, had een blanco strafblad en was dus niet bekend bij het gerecht. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die naar eigen zeggen hard zijn best doet om criminelen die illegaal in ons land verblijven terug naar hun eigen land te sturen.

De dader - die werd doodgeschoten door de politie - verbleef illegaal in ons land en had twee keer (in 2012 en in 2014) het bevel gekregen om ons land te verlaten. In elk geval was hij bij de diensten niet bekend voor terrorisme. Wel was de man al eens betrapt op zwartwerk, werd hij ooit opgepakt voor het bezit van softdrugs en had hij ooit zijn busabonnement geruild met zijn broer.

Dat zijn allemaal kleine feiten die allemaal werden geseponeerd. De man had een blanco strafblad en was dus niet gekend bij het gerecht

De staatssecretaris doet naar eigen zeggen hard zijn best om die mensen terug naar hun eigen land te sturen. "Ik heb vorige maand 141 criminelen weggedaan uit de gevangenis. Ik breek alle records wat dat betreft. Het gaat om zware jongens: moordenaars, verkrachters, drugdealers. Dat is van een heel andere orde als de dader in Charleroi", verdedigt Theo Francken zich.