"Francken heeft de wet uitgelegd, maar 'met veel plezier en enig genoegen'"

30 oktober 2017
De uitspraak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over mogelijk asiel voor de afgezette Catalaanse minister-president beroert de gemoederen in de federale regering en daarbuiten. "Francken heeft gewoon de wet uitgelegd", analyseert Ivan De Vadder in "De ochtend", maar "met veel plezier en enig genoegen", meent een partijgenoot.

Madrid is boos op Theo Francken. De federale staatssecretaris zei zaterdag dat de Catalanen asiel konden aanvragen in ons land.

De partij van de Spaanse premier Rajoy was woest en gisteren probeerde premier Michel de zaken te sussen door te zeggen dat Francken "geen olie op het vuur moest gooien". Andere regeringsleden traden Michel bij:

Masseerwerk voor Michel

Ivan De Vadder wijst er in "De ochtend" op dat het niet het eerste incident is met Madrid. "Bij het referendum was er al de veroordeling van politiegeweld door premier Michel, als enige Europese leider. Daarna was er een interview in Le Soir waarin Michel een dialoog voorstelde - iets wat Madrid niet wil -, en nu dit."

Michel zag zich dus genoodzaakt om Francken te berispen, maar was dat ook terecht? "Francken heeft gewoon de wet uitgelegd", verduidelijkt De Vadder, "maar zoals een partijgenoot het zei: "hij deed dat met veel plezier en enig genoegen". Francken laat hiermee ook verstaan dat Catalanen geen eerlijk proces zouden kunnen krijgen in Spanje. Dan ga je aan het Europese principe voorbij dat in alle Europese lidstaten het vermoeden bestaat dat de individuele vrijheden gerespecteerd worden. Francken stelt dus de rechtsstaat Spanje in vraag."

"Je voelt de ergernis in Spanje en het is maar de vraag of Madrid tevreden zal zijn met een terechtwijzing. Spanje heeft trouwens middelen om België dwars te liggen, bijvoorbeeld met de benoeming van Catherine De Bolle bij Europol. Michel zal de komende weken alleszins veel masseerwerk hebben in Europa", besluit De Vadder.

Bron: vrtnws.be