Francken over 'Most-Wanted'-crimineel: "Albanië is nu ook niet het einde van de wereld"

18 juli 2018
"Onze mensen hebben de procedures gevolgd", vindt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de uitzetting van de veroordeelde Albanese crimineel. Maar de politie zag hem liever in de cel en plaatste hem op de 'Belgium's Most Wanted'-lijst. Dat dat nu niet meer zou kunnen, spreekt Francken tegen in 'De Ochtend'.

Safet Rustemi, een 33-jarige Albanees die in ons land veroordeeld is voor onder meer mensenhandel en drugs, prijkt sinds vorige week op de lijst van 'Belgium's most wanted'-criminelen. Volgens het FAST-team van de politie, dat voortvluchtige criminelen opspoort, moet hij alles samen een celstraf van 22 jaar uitzitten.

Maar opmerkelijk: diezelfde man is een dik jaar geleden door Vreemdelingenzaken het land uitgezet. Hij wachtte toen op de uitvoering van een vonnis waarin hij tot een celstraf was veroordeeld en was op dat moment net vrij op borg in een andere zaak.

De Dienst Vreemdelingenzaken besliste op dat moment om hem ons land uit te zetten en hem de toegang te verbieden voor de komende 15 jaar. "Zoals wij dat doen met criminelen die illegaal op het grondgebied verblijven", zegt staatssecretaris Francken daarover in 'De Ochtend'.

"Geen bestuurlijke fout"

Francken schuift de verantwoordelijkheid in deze kwestie daarom door naar Justitie en politiediensten. "Ik heb geen signaal over hem gekregen van Justitie of politie. Er was geen onmiddellijke aanhouding en de borgtocht was betaald."

Volgens hem wisten zijn diensten niet dat de man hier moest blijven en is er dus geen bestuurlijke fout gemaakt. "Het is aan Justitie of politie om dat signaal te geven. Wij zijn een bestuurlijke overheid, wij voeren gewoon uit. En het uitzetten van illegale criminelen is voor ons een prioriteit."

Politiewerk

Dat daardoor een veroordeelde, zware crimineel nog altijd op vrije voeten rondloopt en aan zijn straf ontsnapt, wil Francken niet beamen. "U zegt dat hij zijn straf niet zal uitzitten. Dat weet ik niet. Wij hebben een uitleveringverdrag met Albanië. Het is politiewerk om die man op te sporen, te laten uitleveren en hier zijn straf te laten uitzitten. Albanië is nu ook niet het einde van de wereld hé."

Francken geeft aan dat dit een uitzonderlijke zaak is en dat zijn diensten wel over de kwestie zullen overleggen met Justitie in de werkgroep 'Coördinatie Terugkeer' (COTER). Opnieuw wijst hij naar de politie: "Wat wel eigenaardig is dat de politie die man nu op de 'most wanted'-lijst zet, terwijl ze gewoon in het dossier kunnen zien dat die juist is teruggegaan."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'.

Beluister hieronder het interview uit 'De Ochtend':

Lees ook: