Francken spreekt De Croo tegen: "Europa doet wel degelijk inspanningen voor Libië"

25 januari 2018
Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) doet Europa wel degelijk inspanningen om folteringen van migranten in Libië tegen te gaan. "Maar de situatie is er heel complex en we krijgen geen toegang tot Libië." Francken is het dus niet eens met vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) die Europa gisteren verweet niets te doen in Libië.

VRT NWS bracht dinsdag aan het licht dat migranten in Libië het risico lopen om ontvoerd te worden. Videobeelden waarin ze gruwelijk mishandeld worden komen bij familieleden terecht, de ontvoerders eisen losgeld om de migranten weer vrij te laten.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) hekelde daarop de stilte van de Europa. "Zolang de migranten niet hier geraken is het goed voor Europa", aldus De Croo.

Francken spreekt de verwijten van Europa tegen. "Het klopt niet dat de Europese Unie niets zegt of doet", zegt Francken in "De ochtend" op Radio 1. "We pleiten al er al maanden voor dat de Verenigde Naties toegang zouden krijgen tot Libië, maar dat gebeurt niet."

De situatie in Libië is volgens Francken erg complex, "anders hadden we het probleem al lang opgelost". Sinds Moe'ammar al-Khaddafi van de macht is verdreven in Libië, is het land in chaos gestort. "Er is op dit moment geen enkele goed werkende NGO op het terrein", zegt Francken.

Zowel de Europese buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini als de Italiaanse en Duitse regeringen hebben volgens Francken al verschillende inspanningen gedaan om toegang te krijgen tot Libië.

Tegelijkertijd haalt Francken opnieuw uit naar de manier waarop Europa omgaat met de migratiecrisis. "Waarom zitten die mensen in Libië?", aldus Francken. "Europa creëert een aanzuigeffect door ze uit het water te redden en ze naar Italië te brengen."

Francken wil dat Europa bewaking snelwegparkings betaalt

Francken is momenteel in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Daar vindt vandaag een informele top plaats tussen alle Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie.

Francken wil er aan de Europese Commissie vragen om in te staan voor de privé-bewaking van snelwegparkings. Verschillende provinciegouverneurs in ons land hebben de regering om versterking gevraagd, volgens Francken moet dat geld dus van Europa komen.

Bron: vrtnws.be