Francken: "Stuur vluchtelingen die met smokkelboten komen, terug naar Afrika"

12 mei 2017
Vluchtelingen die door mensensmokkelaars naar Europa worden gebracht, moeten worden teruggestuurd. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een interview met het Britse persagentschap Reuters.

"Dit systeem is waanzinnig en het werkt niet. We moeten duidelijk zijn: een ticket voor een smokkelboot is geen toelating voor een vrije toegang tot het Europese continent", zo is de boodschap van staatssecretaris Francken.

Kortom: mensen die hier met bootjes van smokkelaars over de Middellandse Zee aankomen, moeten worden teruggestuurd. Alleen dan kan de "EU legale middelen gebruiken om vluchtelingen en migranten gecontroleerd en met een jaarlijks maximum naar Europa te vliegen", aldus Theo Francken.

Het huidige systeem waarbij we mensen opnemen omdat ze door mensensmokkelaars gebracht werden, is "totaal onmenselijk", vindt Francken.

Dit jaar zijn er al 50.000 mensen over de Middellandse Zee naar Europa gekomen. Meestal gaat het om mensen uit Noord-Afrika of uit de Sahellanden. Volgens Francken moeten die worden teruggestuurd naar Libië -het land van waaruit ze meestal vertrekken- of naar andere landen zoals Marokko, Tunesië, Egypte of Algerije. 

"Doe dat enkele weken lang en de vluchtelingenstroom stopt. Niemand wil duizenden euro's betalen om in Tunesië, Marokko of Egypte terecht te komen", vindt Francken nog. 

"Eerst de voordeur, dan over de verdeling van de kamers"

In het interview eist Francken ook dat de Oost-Europese lidstaten hun deel van de vluchtelingen opnemen. Landen als Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië weigeren de quota die door de Europese Commissie zijn opgesteld om vluchtelingen over de lidstaten te verdelen.

"Europa is een huis en we moeten beslissen naar welke kamer mensen die hier binnenkomen, moeten gaan. Maar eerst moeten we praten over de voordeur die nu wijd openstaat. Eens dat opgelost is, dan kunnen we praten over sancties tegen lidstaten die vluchtelingen blijven weigeren."

Francken benadrukt wel dat het zijn persoonlijke visie is en niet een standpunt van de Belgische regering.