Francken: "Uitspraak Europees Hof is geen gewonnen veldslag, maar Waterloo voor ngo's"

7 maart 2017
De uitspraak van het Europees Hof van Justitie is "het Waterloo van de ngo's". Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in "De wereld vandaag". "Het is duidelijk dat de rechter die me verplicht heeft een visum af te leveren over de schreef is gegaan."

Het Europees Hof van Justitie besliste vanochtend dat lidstaten - op basis van het Europees recht - niet verplicht kunnen worden om een visum af te leveren aan vluchtelingen die ernstig gevaar lopen. Daarmee krijgt staatssecretaris Francken gelijk in de zaak rond een Syrisch gezin dat via een humanitair visum naar België wil komen om hier asiel aan te vragen. Een Belgische rechter had Francken verplicht het visum af te leveren, maar de staatssecretaris hield het been stijf. 

"Ik ben tevreden", reageert Francken. "Dit was toch wel een belangrijke zaak, een Europees precedent. Het was toch wat koffiedik kijken wat de uitspraak zou zijn. De advocaat-generaal gaf ons onlangs nog absoluut ongelijk, maar nu doen de rechters op het hoogste niveau dat wel."

Geen verplichting

Hoewel het Europees Hof de hete aardappel naar de lidstaten doorschuift, is het volgens Francken toch duidelijk dat Belgische rechters de visie zullen moeten volgen. "Het Europees Hof heeft duidelijk gesteld dat een rechter niet kan verplichten om een visum af te leveren. Dat heeft een Belgische rechter wel gedaan en daarmee is het eigenlijk allemaal begonnen. Nu is het duidelijk dat die over de schreef is gegaan en dat die niet correct heeft gehandeld."

Daarnaast liet het Europees Hof volgens Francken ook verstaan dat een visum voor kort verblijf niet kan dienen als asielaanvraag en dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet van toepassing is buiten het Europese grondgebied. "Met drie zulke overtuigende juridische argumenten kan ik me moeilijk inbeelden dat een rechter nu nog zegt dat ik het visum alsnog moet geven. Als dat toch gebeurt, ga ik meteen weer in cassatie. Ik blijf hier tegen vechten."

Verdere procedures

"Het zou perfect kunnen dat er nog verdere procedures komen", geeft Francken toe. "Als ze ook naar het Europees Hof in Straatsburg willen gaan, dat ze maar doen. Ze zullen in mij een geduchte tegenstander hebben. Ik zal me blijven verweren in naam van heel veel mensen."

"Dit gaat om een kleine groep ngo's en activisten die de grenzen willen openbreken, maar die geen meerderheid halen via de stembus omdat daar geen draagvlak voor is", zegt hij nog. "Nu proberen ze het maar via de rechtbank. Wel, ik ben democratisch verkozen en ik zal elk rechtsmiddel blijven uitputten tegen dergelijk activisme. Dit is geen gewonnen veldslag, maar wel het Waterloo van de ngo's. Daar ben ik heel tevreden over."

Bron: deredactie.be en De Wereld Vandaag