Francken: "Visum geven is een stap te ver"

13 december 2016
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) staat achter het voorstel van premier Michel. Die stelt voor dat het Syrische gezin uit Aleppo een humanitair visum aanvraagt voor Libanon, een buurland van Syrië. "Een logische piste", aldus Francken.
Francken was vanavond te gast op een bijeenkomst van MR bij de luchthaven van Charleroi, waar hij een lezing gaf over de migratiepolitiek van de regering. Tientallen betogers bekogelden de staatssecretaris bij aankomst met drank en schoenen. Na de incidenten sprak Francken de zaal toe.

Onvermijdelijk kwam ook het dossier van het visum voor de Syrische familie ter sprake. Een rechter mag dergelijke beslissing niet in de plaats van de regering nemen, herhaalde hij. In deze de beslissing van de rechter volgen, zou een brug te ver zijn voor Francken, waarbij hij erop wees dat dat er 60 miljoen vluchtelingen zijn in de wereld.

Veilig in Libanon

"De man van het gezin is al een paar keer in Libanon geweest, dus het lijkt me een logische piste", zegt Francken. "Ze zijn daar veilig." Voor België is het onmogelijk volgens Francken om een humanitair visum te geven, aangezien dat "een hoge precedentswaarde" heeft. "Maar we zijn wel bekommerd over de veiligheid van het gezin."

Wat het gezin ook beslist om te doen met het voorstel, de procedures bij de Raad van State en de vraag aan het Europese Hof blijven lopen. "Maar als het gezin nu zegt dat het onveilig is waar ze momenteel zijn, kunnen ze in Libanon nu een aanvraag doen", zegt Francken. Of het gezin ook effectief erkend wordt in Libanon, daar kan de staatssecretaris geen uitspraken over doen. "Maar er is alvast geen probleem om een aanvraag in te dienen."

Bron: deredactie.be